Karamellás almás sajttorta recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 15 dkg keksz
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg barnacukor
- 7 ek olvasztott vaj
- 1 kiskanál őrölt fahéj
Sajtkrém:
- 65-70 dkg sajtkrém
- 4 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg barnacukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- csipet só
- 1,2 dl tejszín
- 1 citrom reszelt héja
Almás feltét:
- 5-6 dl almalé
- 5 dkg cukor
- 1 ek hideg vaj
- 6 db alma hámozva, vékonyra szeletelve
- +1 nagy marék dió a tetejére
Elkészítése:
Egy 22-23 centis tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazzuk.
A kekszet, diót, barnacukrot, fahéjat egy mixerbe rakjuk és összedaráljuk.
Hozzáadjuk az olvasztott vajat, összekeverjük és az előkészített forma alján egyenletesen eloszlatjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt elősütjük.
A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
A szobahőmérsékletű sajtkrémet elkeverjük a barnacukorral, a tejszínnel, vaníliával, csipet sóval és a reszelt citrom héjával.
Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, selymes krémet keverünk beleőle egy kézi habverővel. Az elősütött tésztára öntjük a sajtkrémet.
Ha kapcsos formát használtunk, akkor a forma alját becsomagoljuk alufóliával, így megakadályozzuk, hogy a víz belefolyjon.
Egy magas falú tepsibe rakjuk az elkészített tortát, majd felöntjük forró vízzel. Az előmelegített sütőben 55-60 percig sütjük.
A sütési idő letelte után a sütő oldalát kitámasztjuk egy fakanállal és további 1 órát hagyjuk a gőzfürdőben.
Ezután 2 órát szobahőmérsékleten hűtjük, majd min. 4 órára hűtőbe rakjuk lefedve, de az a legjobb, ha 12 órát pihentetjük.
Közvetlenül a tálalás előtt készítjük el az almás feltétet. Az almákat meghámozzuk, félbe vágjuk, a magházat kivágjuk és vékony szeletekre vágjuk.
Egy edénybe felforraljuk az almalevet és a cukrot, hozzáadjuk a vajat, amikor elolvadt belerakjuk az előkészített almát.
Ha több szószt szeretnénk, akkor használjunk 6 dl almalevet. Időnként megkeverve pároljuk, karamellizáljuk.
Addig főzzük amíg az alma a felére esik össze, és puha lesz. Langyosra hűtjük és a torta tetejére öntjük.
Egy jó nagy marék dióval megszórjuk, tálaljuk.
A diót ízletesebbé tehetjük, ha egy serpenyőben vagy a sütőben pár percig pirítjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »