Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Flódni torta recept

Flódni torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 25 dkg finomliszt
    • 12,5 dkg vaj
    • 13 g porcukor
    • 2 g só
    • 1 dl tej
    • 2 db tojássárgája
    • 5 g friss élesztő

    Máktöltelékhez:

    • 17,5 dkg darált mák
    • 12,5 dkg cukor
    • 15 g akácméz
    • 10 g mazsola
    • 10 g darált keksz
    • 125 ml víz
    • 1 citrom reszelt héja
    • vaníliás cukor

    A diótöltelékhez:

    • 17 dkg darált dió
    • 12,5 dkg cukor
    • 30 g darált keksz
    • 13 g akácméz
    • 15 g mazsola
    • 125 ml víz
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 narancs reszelt héja
    • vaníliás cukor

    Az almatöltelékhez:

    • 37,5 dkg hámozott, reszelt alma
    • 30 g mazsola
    • 22 g darált dió
    • 22 g darált keksz
    • csipet őrölt fahéj

    A szilvatöltelékhez:

    • 55 dkg keményre főzött szilvalekvár

    Elkészítése:

    A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztához az összes hozzávalót egy tálba mérjük, ügyelve arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Az alapanyagokat egynemű tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy kicsit pihenni.

    A máktöltelék elkészítéséhez (ugyanígy készítjük a diós tölteléket is) a cukrot, a mézet és a vizet egy lábasban felforraljuk. Egy másik tálban összekeverjük a mákhoz szükséges többi hozzávalót, majd a forró sziruppal leforrázzuk és simára keverjük.

    Az almatöltelékhez a meghámozott, reszelt almát egy tálba tesszük, és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Finoman elkeverjük, hogy egyenletesen összeálljon.

    Miután az összes töltelék elkészült, a hűtőből kivett tésztát öt egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt 22 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk, és villával megszurkáljuk. Három lapot 10-12 perc alatt elősütünk.

    Az egyik nyersen hagyott lapot a tortakarika aljára helyezzük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a máktölteléket. Erre ráhelyezünk egy elősütött lapot, lenyomkodjuk, majd eloszlatjuk rajta a diótölteléket. Újabb elősütött lap következik, amelyre szilvalekvárt kenünk. Ezután jön az utolsó elősütött lap, amit lenyomkodunk, majd rárétegezzük az almatölteléket. A legvégén az utolsó nyers lapot helyezzük a tetejére. Ennek méretét picit nagyobbra hagyjuk, hogy sülés közben a tészta pont a torta átmérőjére zsugorodjon.

    A tortát több helyen hurkapálcával átszúrjuk, hogy egyenletesen süljön át, majd 170 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihűtjük, mielőtt a tortakarikából kiszedjük.

    A tetejét megkenhetjük szilvalekvárral, és megszórhatjuk darált keksszel vagy dióval, hogy díszesebb és ízletesebb legyen. A rétegek gyönyörűek és az ízek harmonikusak – szeletelve igazi ünnepi finomság!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá