Flódni torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 12,5 dkg vaj
- 13 g porcukor
- 2 g só
- 1 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 5 g friss élesztő
Máktöltelékhez:
- 17,5 dkg darált mák
- 12,5 dkg cukor
- 15 g akácméz
- 10 g mazsola
- 10 g darált keksz
- 125 ml víz
- 1 citrom reszelt héja
- vaníliás cukor
A diótöltelékhez:
- 17 dkg darált dió
- 12,5 dkg cukor
- 30 g darált keksz
- 13 g akácméz
- 15 g mazsola
- 125 ml víz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- vaníliás cukor
Az almatöltelékhez:
- 37,5 dkg hámozott, reszelt alma
- 30 g mazsola
- 22 g darált dió
- 22 g darált keksz
- csipet őrölt fahéj
A szilvatöltelékhez:
- 55 dkg keményre főzött szilvalekvár
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztához az összes hozzávalót egy tálba mérjük, ügyelve arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Az alapanyagokat egynemű tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy kicsit pihenni.
A máktöltelék elkészítéséhez (ugyanígy készítjük a diós tölteléket is) a cukrot, a mézet és a vizet egy lábasban felforraljuk. Egy másik tálban összekeverjük a mákhoz szükséges többi hozzávalót, majd a forró sziruppal leforrázzuk és simára keverjük.
Az almatöltelékhez a meghámozott, reszelt almát egy tálba tesszük, és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Finoman elkeverjük, hogy egyenletesen összeálljon.
Miután az összes töltelék elkészült, a hűtőből kivett tésztát öt egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt 22 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk, és villával megszurkáljuk. Három lapot 10-12 perc alatt elősütünk.
Az egyik nyersen hagyott lapot a tortakarika aljára helyezzük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a máktölteléket. Erre ráhelyezünk egy elősütött lapot, lenyomkodjuk, majd eloszlatjuk rajta a diótölteléket. Újabb elősütött lap következik, amelyre szilvalekvárt kenünk. Ezután jön az utolsó elősütött lap, amit lenyomkodunk, majd rárétegezzük az almatölteléket. A legvégén az utolsó nyers lapot helyezzük a tetejére. Ennek méretét picit nagyobbra hagyjuk, hogy sülés közben a tészta pont a torta átmérőjére zsugorodjon.
A tortát több helyen hurkapálcával átszúrjuk, hogy egyenletesen süljön át, majd 170 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihűtjük, mielőtt a tortakarikából kiszedjük.
A tetejét megkenhetjük szilvalekvárral, és megszórhatjuk darált keksszel vagy dióval, hogy díszesebb és ízletesebb legyen. A rétegek gyönyörűek és az ízek harmonikusak – szeletelve igazi ünnepi finomság!