Flódni torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 13 g porcukor
  • 2 g só
  • 1 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 5 g friss élesztő

Máktöltelékhez:

  • 17,5 dkg darált mák
  • 12,5 dkg cukor
  • 15 g akácméz
  • 10 g mazsola
  • 10 g darált keksz
  • 125 ml víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • vaníliás cukor

A diótöltelékhez:

  • 17 dkg darált dió
  • 12,5 dkg cukor
  • 30 g darált keksz
  • 13 g akácméz
  • 15 g mazsola
  • 125 ml víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • vaníliás cukor

Az almatöltelékhez:

  • 37,5 dkg hámozott, reszelt alma
  • 30 g mazsola
  • 22 g darált dió
  • 22 g darált keksz
  • csipet őrölt fahéj

A szilvatöltelékhez:

  • 55 dkg keményre főzött szilvalekvár

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztához az összes hozzávalót egy tálba mérjük, ügyelve arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Az alapanyagokat egynemű tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy kicsit pihenni.

A máktöltelék elkészítéséhez (ugyanígy készítjük a diós tölteléket is) a cukrot, a mézet és a vizet egy lábasban felforraljuk. Egy másik tálban összekeverjük a mákhoz szükséges többi hozzávalót, majd a forró sziruppal leforrázzuk és simára keverjük.

Az almatöltelékhez a meghámozott, reszelt almát egy tálba tesszük, és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Finoman elkeverjük, hogy egyenletesen összeálljon.

Miután az összes töltelék elkészült, a hűtőből kivett tésztát öt egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt 22 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk, és villával megszurkáljuk. Három lapot 10-12 perc alatt elősütünk.

Az egyik nyersen hagyott lapot a tortakarika aljára helyezzük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a máktölteléket. Erre ráhelyezünk egy elősütött lapot, lenyomkodjuk, majd eloszlatjuk rajta a diótölteléket. Újabb elősütött lap következik, amelyre szilvalekvárt kenünk. Ezután jön az utolsó elősütött lap, amit lenyomkodunk, majd rárétegezzük az almatölteléket. A legvégén az utolsó nyers lapot helyezzük a tetejére. Ennek méretét picit nagyobbra hagyjuk, hogy sülés közben a tészta pont a torta átmérőjére zsugorodjon.

A tortát több helyen hurkapálcával átszúrjuk, hogy egyenletesen süljön át, majd 170 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihűtjük, mielőtt a tortakarikából kiszedjük.

A tetejét megkenhetjük szilvalekvárral, és megszórhatjuk darált keksszel vagy dióval, hogy díszesebb és ízletesebb legyen. A rétegek gyönyörűek és az ízek harmonikusak – szeletelve igazi ünnepi finomság!