Eszterházy torta recept

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű torához:
Lapok:
- 30 dkg
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (léből)
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg finomliszt
- 13 dkg kristálycukor
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg olaj
Krém:
- 2 cs tejszínízű pudingpor
- 6 dl tej
- 20 dkg cukor
- 4 dl tejszínhab
Szirup:
- 4 dkg cukor
- 4 dkg víz
- mandulaaroma ízlés szerint
Díszítéshez:
- 15 dkg fehércsoki összeolvasztva 1,5 ek olajjal
- 5 dkg étcsoki összeolvasztva 0,5 ek olajjal
- darált dió
- kevés maradék krém
Elkészítése:
Lapok:
Sütőpapírból 5 egyforma darabot levágunk, amire egy alkoholos filccel 22 cm átmérőjű köröket rajzolunk, majd megfordítjuk. A tésztát nem a rajzolt felére fogjuk simítani!
A diót összeforgatjuk a porcukorral és a liszttel. A fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. Ezután hozzáöntjük az olajat és azzal is jól elkeverjük. Hozzáadjuk a diós keveréket és óvatosan beleforgatjuk arra figyelve, hogy a habot ne törjük össze!
A sütőpapírokat magunk elé vesszük és elosztjuk rajta a masszát egyenlően, majd egy széles pengéjű késsel vagy spatulával elkenjük egyenletesen a megrajzolt vonalon.
180 fokra előmelegített sütőben kb 12-15 perc alatt megsütjük egyenként a lapokat. Éppen csak egy kis színe legyen, majd kihűtjük.
Szirup:
A vizet és a cukrot összeforraljuk, majd belekeverjük az aromát is és kihűtjük.
Krém:
A pudingporból, cukroból és a tejből a szokásos módon sűrű pudingot főzünk, majd folpackkal letakarva kihűtjük. Amikor a puding kihűlt, akkor a tejszínt kemény habbá verjük, majd kisebb adagokban beledolgozzuk a pudingot is.
Összeállítás:
Az összes lapot megkenjük a kihűlt sziruppal. A krémet képzeletben 5 részre osztjuk. A lapokat betöltjük 4 rész krémmel, a maradékot félretesszük majd a díszítéshez.
Az utolsó lapot megfordítjuk és a szirupos felével lefelé rátesszük a krémre. Kézzel kissé összenyomkodjuk az egészet. A fehércsokit és az étcsokit is külön-külön összeolvasztjuk az olajjal, majd az étcsokit habzsákba töltjük, aminek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk. A fehétcsokit egyenletesen elterítjük a torta tetején, majd az étcsokiból csíkokat húzunk a fehércsokiba. Egy kés tompa élével az étcsoki csíkokra merőleges vonalakat húzunk oda-vissza a csokiban, így kialakítva a tipikus mintáját a tortának, majd hűtőbe tesszük dermedni az egészet.
Amikor a csoki megszilárdult, akkor a torta oldalát körbekenjük a maradék krém egy részével, majd darált dióval “panírozzuk”. Ha szeretnénk, akkor a maradék krémet habzsákba szedve tovább díszíthetjük a tortát.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »