Édesburgonya torta recept
Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg barna cukor
- 5 dkg vaj
- 5 dkg étcsokoládé
- 10 dkg édesburgonya püré
- 5 dkg liszt
- 1 ek kakaópor
- 1 kk szódabikarbóna
- 50 ml tej
Krém:
- 15 dkg édesburgonya püré
- kb 6 dkg porcukor vagy ízlés szerint
- 2 ek kakaópor
- 2 ek mogyorókrém
- csipet só
- 1 kk vanília kivonat
Díszítés:
- maradék édesburgonya püré
- porcukor ízlés szerint
- 1 kk vanília kivonat
- 1/2 ek zselatinfix
Elkészítése:
Az édesburgonyát (kb 35 dkg) meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk.
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojást a cukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajjal összeolvasztott csokoládét, a tejet, az édesburgonyapürét és hozzáforgatjuk a száraz hozzávalókat.
A masszát a formába simítjuk és kb 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük.
Ezalatt a krémhez az összes hozzávalót kihabosítjuk, majd hűtőbe tesszük dermedni.
Ha a piskóta elkészült rácsra borítva kihűtjük, majd rákenjük a tetejére a krémet.
A maradék burgonyapürét simára keverjük a porcukorral, a zselatinfixel és pár csepp vaníliával, majd csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és körbe díszítjük a torta tetejét.
1-2 óra hűtés után felszeletelve kínáljuk.