Édesburgonya torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Édesburgonya torta

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 1 tojás
  • 8 dkg barna cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg édesburgonya püré
  • 5 dkg liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 50 ml tej

Krém:

  • 15 dkg édesburgonya püré
  • kb 6 dkg porcukor vagy ízlés szerint
  • 2 ek kakaópor
  • 2 ek mogyorókrém
  • csipet só
  • 1 kk vanília kivonat

Díszítés:

  • maradék édesburgonya püré
  • porcukor ízlés szerint
  • 1 kk vanília kivonat
  • 1/2 ek zselatinfix

Elkészítése:

Az édesburgonyát (kb 35 dkg) meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk.

A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojást a cukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajjal összeolvasztott csokoládét, a tejet, az édesburgonyapürét és hozzáforgatjuk a száraz hozzávalókat.

A masszát a formába simítjuk és kb 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük.

Ezalatt a krémhez az összes hozzávalót kihabosítjuk, majd hűtőbe tesszük dermedni.

Ha a piskóta elkészült rácsra borítva kihűtjük, majd rákenjük a tetejére a krémet.

A maradék burgonyapürét simára keverjük a porcukorral, a zselatinfixel és pár csepp vaníliával, majd csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és körbe díszítjük a torta tetejét.

1-2 óra hűtés után felszeletelve kínáljuk.