Diótorta rumos-diós krémmel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
Tészta:
- 10 dkg darált dió
- 12 dkg liszt
- 12,5 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 tk sütőpor
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 ek forró víz
Rumos-diós krém:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 ek rum
- 10 dkg darált dió
- 25 dkg margarin
Csokoládés ganache:
- 12,5 dkg csokoládé (60%-os)
- 1,5 dl habtejszín
Elkészítése:
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután keverjük jó habosra, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a két evőkanál forró vizet és keverjük még 1-2 percig.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a cukros-tojáshabhoz. Ezután adjuk hozzá a darált diót és keverőkanállal óvatosan, keverjük össze (mint a piskótát úgy keverjük, csakis az óra járásával megegyező irányba).
A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát (kicsit húzzuk a masszát a forma széle felé, hogy a közepe felé kisebb mélyedés legyen. Így sütés után a torta teteje egyenletes lesz).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt (tűpróbáig) készre (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem). Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a tészta.
Először hagyjuk a tésztát félig nyitott sütőajtónál pár percig hűlni, majd vegyük ki a sütőből, csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
Tegyünk egy fém tálba 10 dkg porcukrot, a darált diót, a tojássárgákat, a rumot és keverjük össze. Ezután helyezzük gőzfürdő fölé, majd állandó keverés mellett, főzzük pár percig a masszát. Végül hűtsük ki egészen.
A margarint keverjük jó habosra a maradék porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt diós masszát, majd szintén keverjük jó habosra.
A teljesen kihűlt tésztát éles késsel vágjuk ketté, majd az alsó lapra kanalazzuk rá a krém 2/3 részét. Ezután egyenletesen simítsuk el a krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit.
Ezután a maradék krémmel vonjuk be körbe a tortát és vékonyan a tetejét is, majd darált dióval szórjuk körbe a tortát (a tetejét NE szórjuk meg a darált dióval!!).
Ezután helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.
Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá hogy a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe).
Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről és kevergetve hűtsük 1-2 percig.
Vegyük ki a hűtőből a tortát, majd vonjuk be a tetejét a csokoládékrémmel. Ezután szintén tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején, teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint díszítsük, majd felszeletelve kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Könnyed köretek az ünnepi menühöz – 12 majonézmentes saláta
A karácsonyi ételek mellé sokszor jól esik egy friss, könnyű saláta, amely
Tovább olvasom »
Karácsonyi ünnepi menü: 12 kipróbált töltött hús recept
A karácsonyi asztalon mindig jól mutat egy szaftos, gazdagon töltött húsfél
Tovább olvasom »
Keksztekercs gyűjtemény – 12 klasszikus és különleges variáció egy helyen
Ha nincs kedved órákig nyújtani vagy sütőt melegíteni, akkor a keksztekercs
Tovább olvasom »
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »
A legjobb krémes és szeletes sütik karácsonyra – 25 kipróbált recept
A karácsonyi időszakban mindig jól jön néhány biztosan bevált vendégváró sü
Tovább olvasom »
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »









