Áfonyás charlotte gluténmentesen recept
Hozzávalók egy gáztepsihez:
A piskótatekercshez:
- 2*4 db “M”-es FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2*4 ek eritrit
- 2*4 ek rizsliszt
Piskótatekercs töltéséhez:
- baracklekvár
A torta töltelékéhez:
- 50 dkg túró
- 1 ek tejföl
- 15 dkg eritrit
- fél liter habtejszín
- 45 dkg friss áfonya
- 1 csomag zselatin (20g)
- fél dl szörp vagy víz
Elkészítése:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot is, tovább verjük a legmagasabb fokozaton, ezt követően a tojások sárgáját is hozzáadjuk, összekeverjük, majd lassú fokozatra állítjuk és géppel a rizslisztet is belekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített 170 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve a papírt lehúzzuk róla, kihűtjük, megkenjük a lekvárral feltekerjük.
Ugyanígy járunk el a másik rúd piskótatekerccsel is, ha légkeveréses sütőnk van, egyszerre is készülhetnek!
A tekercseket ujjnyi széles szeletekre vágjuk és egy kb egy 24 cm átmérőjű gömbölyű fenekű tálba rendezzük, amit előzőleg folpackkal kibéleltünk, úgy, hogy kb 5 szeletet meghagyunk, amivel zárjuk majd a sütit.
A túrót robotgép segítségével krémesre keverjük az eritrittel és a tejföllel. A habtejszínt is felverjük. A zselatint kevés vízben vagy szörpben felmelegítjük (nem forraljuk).
Egy nagyobb tálban a habot és krémes állagú túrót összekeverjük, lassan hozzácsurgatjuk a zselatint is (én ekkor kb 5 evőkanálnyi krémet kivettem a díszítéshez), majd óvatosan beleforgatjuk a megmosott áfonyát is.
A piskótatekercsekkel bélelt edénybe kanalazzuk a krémet, a tetejét a félretett tekercsekkel zárjuk. Egy éjszakára, de legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük, majd tálcára borítjuk és a maradék krémmel díszítjük. Én ezt pár csepp kék ételfestékkel színeztem.
Tipp:
Bármilyen más bogyós gyümölcsből készülhet!