Áfonyás charlotte gluténmentesen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy gáztepsihez:
A piskótatekercshez:

  • 2*4 db “M”-es tojás
  • 2*4 ek eritrit
  • 2*4 ek rizsliszt

Piskótatekercs töltéséhez:

  • baracklekvár

A torta töltelékéhez:

  • 50 dkg túró
  • 1 ek tejföl
  • 15 dkg eritrit
  • fél liter habtejszín
  • 45 dkg friss áfonya
  • 1 csomag zselatin (20g)
  • fél dl szörp vagy víz

Elkészítése:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot is, tovább verjük a legmagasabb fokozaton, ezt követően a tojások sárgáját is hozzáadjuk, összekeverjük, majd lassú fokozatra állítjuk és géppel a rizslisztet is belekeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített 170 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve a papírt lehúzzuk róla, kihűtjük, megkenjük a lekvárral feltekerjük.

Ugyanígy járunk el a másik rúd piskótatekerccsel is, ha légkeveréses sütőnk van, egyszerre is készülhetnek!

A tekercseket ujjnyi széles szeletekre vágjuk és egy kb egy 24 cm átmérőjű gömbölyű fenekű tálba rendezzük, amit előzőleg folpackkal kibéleltünk, úgy, hogy kb 5 szeletet meghagyunk, amivel zárjuk majd a sütit.

A túrót robotgép segítségével krémesre keverjük az eritrittel és a tejföllel. A habtejszínt is felverjük. A zselatint kevés vízben vagy szörpben felmelegítjük (nem forraljuk).

Egy nagyobb tálban a habot és krémes állagú túrót összekeverjük, lassan hozzácsurgatjuk a zselatint is (én ekkor kb 5 evőkanálnyi krémet kivettem a díszítéshez), majd óvatosan beleforgatjuk a megmosott áfonyát is.

A piskótatekercsekkel bélelt edénybe kanalazzuk a krémet, a tetejét a félretett tekercsekkel zárjuk. Egy éjszakára, de legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük, majd tálcára borítjuk és a maradék krémmel díszítjük. Én ezt pár csepp kék ételfestékkel színeztem.

Tipp:

Bármilyen más bogyós gyümölcsből készülhet!