Zöldséges-sonkás lepény recept
Hozzávalók:
- 1 cs leveles tészta
- 50 dkg fagyasztott zöldségkeverék
- 3 ek liszt
- 8 dkg vaj
- 3-4 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- 20 dkg főtt sonka
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 1 tk bazsalikom (vagy 1 marék friss bazsalikom)
- só
- őrölt színes bors
Elkészítése:
Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, majd a papírral együtt helyezzük bele egy tepsibe úgy, hogy pereme is legyen. Ezután tegyük be a hűtőbe, míg elkészül a zöldség és a besamell.
A zöldségkeveréket öntsük fel enyhén sós vízzel, majd főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le és hűtsük ki.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet és kevergetve készítsünk egy fehér rántást (figyeljünk nehogy megégjen és barna legyen a színe!).
Ezután öntsük fel a meleg tejjel, keverjük simára, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjünk hozzá a 5 dkg reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát és a bazsalikomot és hagyjuk kicsit hűlni. Amikor már kicsit hűlt, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat és mindegyikkel külön-külön keverjük simára.
Végül az elkészült mártáshoz adjuk hozzá a kihűlt zöldségeket, az apróbb kockákra vágott főtt sonkát és óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd öntsük bele egyenletesen a zöldséges masszát és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a zöldséges pitét, majd úgy kínáljuk. Melegen, éppen csak langyosan, de még hidegen is nagyon finom.