Zöldséges-sonkás lepény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Zöldséges-sonkás lepény

Hozzávalók:

  • 1 cs leveles tészta
  • 50 dkg fagyasztott zöldségkeverék
  • 3 ek liszt
  • 8 dkg vaj
  • 3-4 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg főtt sonka
  • 4 tojás (nagy)
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 tk bazsalikom (vagy 1 marék friss bazsalikom)
  • őrölt színes bors

Elkészítése:

Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, majd a papírral együtt helyezzük bele egy tepsibe úgy, hogy pereme is legyen. Ezután tegyük be a hűtőbe, míg elkészül a zöldség és a besamell.

A zöldségkeveréket öntsük fel enyhén sós vízzel, majd főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le és hűtsük ki.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet és kevergetve készítsünk egy fehér rántást (figyeljünk nehogy megégjen és barna legyen a színe!).

Ezután öntsük fel a meleg tejjel, keverjük simára, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjünk hozzá a 5 dkg reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát és a bazsalikomot és hagyjuk kicsit hűlni. Amikor már kicsit hűlt, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat és mindegyikkel külön-külön keverjük simára.

Végül az elkészült mártáshoz adjuk hozzá a kihűlt zöldségeket, az apróbb kockákra vágott főtt sonkát és óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd öntsük bele egyenletesen a zöldséges masszát és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a zöldséges pitét, majd úgy kínáljuk. Melegen, éppen csak langyosan, de még hidegen is nagyon finom.