Vegán mediterrán rakott tészta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kissé nagyobb cukkini
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 500 g passzírozott paradicsom
- fél üveg olívagbogyó
- só, bors, bazsalikom és oregánó ízlés szerint
- 1 púpos ek sörélesztőpehely
- 1 cs bazsalikomos tofu (180 g)
- 500 g tk penne
- tetejére növényi sajt (el is maradhat) és sörélesztőpehely
- kevés olívaolaj
- kevés édesítő vagy cukor (ki mit használ édesítésre)
Elkészítése:
A tészta kifőzéséhez kezdjünk vizet forralni. Ha a víz felforrt, akkor adjuk hozzá a tésztát és a szokásos módon főzzük ki. A főzővízből kb 1 dl-nyit tegyünk félre a szószhoz, majd a tésztát szűrjük le.
A hagymát hámozzuk meg, majd vágjuk fel apróra. Egy nagyobb edényben forrosítsuk fel az olajat, majd kezdjük el megpirítani rajta a hagymát. Közben a cukkinit vágjuk kicsit nagyobb kockákra. Ha a hagyma kellőképpen megpirult, akkor adjuk hozzá a cukkinit és nagyobb lángon pirítsuk együtt pár percig.
Ha kellőképpen megpirult a cukkini is, akkor vegyük lejebb a hőfokot a ragu alatt és adjuk hozzá a darabolt, a passzírozott paradicsomot és a tészta főzővizét, amit félretettünk, majd kb 10 percig forraljuk az egészet.
Ezután morzsoljuk hozzá a tofut és keverjük bele a sörélesztőpelyhet is. Újabb 5 perc forralás után adjuk hozzá a felezett olívagyogyót is és alaposan keverjük el. Ezután adjuk hozzá az édesítőt, sót és a többi fűszert is, majd forgassuk bele a tésztát is. Kóstoljuk meg és ha szükséges, akkor utánízesítsük még.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra alsó-felső sütéssel. Egy nagyobb hőálló tálat vagy tepsit vegyünk elő és simítsuk bele az ételt, majd ízlés szerint szórjuk meg sajttal és/vagy sörélesztőpehellyel és süssük kb 15-20 percig.