Szilvalekváros gőzgombóc recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 dl víz
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek cukor
- 3 ek olvasztott vaj
- szilvalekvár (jó sűrű fajta)
- olvasztott vaj
Elkészítése:
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. 12 darab egyenlő nagyságú darabra vágjuk. Minden darab közepére teszünk egy teáskanál lekvárt. A széleit összecsípve gombócot formálunk belőlük. A hajtás felőli oldalával lefelé hagyjuk a deszkán pihenni őket 10-15 percet.
A pároló edényt kivajazzuk. Nos ez az edény úgy a legegyszerűbb, ha elektromos zöldségpárolóban készítjük, viszont akinek nincs ilyen, az használjon emeletes fazekat, aminél az alsóban van a víz, a felső pedig lyukacsos és az egész tetején van egy fedő.
Szóval kivajazzuk az alját a lyukacsos emeletnek (másik előnye a párológépnek, hogy a 3 emeleten pont elfér a 12 darab gombóc egy nekifutásra).
eleteszünk egyszerre 4 gombócot, mindegyiket lekenjük olvasztott vajjal, hogy ne ragadjanak össze és fedő alatt, gőzben 25 perc alatt készre főzzük. Ha gépben főzzük, akkor 20 perc is elég neki. Ne emelgessük a fedőt közben.
Vanília sodóval tálaljuk, tetejét pedig megszórjuk porcukorral elkevert darált dióval/ mákkal.
Tipp:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 észveszejtő gyümölcsös süti, sütés nélkül!
Ha beköszönt a nyár, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt
Tovább olvasom »
7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »
9 étel, amit nem is tudtál, hogy véletlenül találták fel
Sok ikonikus étel és ital mögött nem gondosan megtervezett recept áll, hane
Tovább olvasom »
10 érdekesség a fűszerekről, amit még a nagymamád sem biztos, hogy tud
A magyar konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül – gondoljunk csak a pirosp
Tovább olvasom »
10 dolog, amit nem tudtál a fokhagymáról
A fokhagyma sokunk konyhájának alapköve: ad egy csipet karaktert minden éte
Tovább olvasom »