Szilvalekváros gőzgombóc

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 3 dl víz
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • 3 ek olvasztott vaj
  • szilvalekvár (jó sűrű fajta)
  • olvasztott vaj

Elkészítése:

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Amikor megkelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. 12 darab egyenlő nagyságú darabra vágjuk. Minden darab közepére teszünk egy teáskanál lekvárt. A széleit összecsípve gombócot formálunk belőlük. A hajtás felőli oldalával lefelé hagyjuk a deszkán pihenni őket 10-15 percet.

A pároló edényt kivajazzuk. Nos ez az edény úgy a legegyszerűbb, ha elektromos zöldségpárolóban készítjük, viszont akinek nincs ilyen, az használjon emeletes fazekat, aminél az alsóban van a víz, a felső pedig lyukacsos és az egész tetején van egy fedő.

Szóval kivajazzuk az alját a lyukacsos emeletnek (másik előnye a párológépnek, hogy a 3 emeleten pont elfér a 12 darab gombóc egy nekifutásra).

eleteszünk egyszerre 4 gombócot, mindegyiket lekenjük olvasztott vajjal, hogy ne ragadjanak össze és fedő alatt, gőzben 25 perc alatt készre főzzük. Ha gépben főzzük, akkor 20 perc is elég neki. Ne emelgessük a fedőt közben.

Vanília sodóval tálaljuk, tetejét pedig megszórjuk porcukorral elkevert darált dióval/ mákkal.

Tipp: