Hozzávalók:
Elkészítése:
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. 12 darab egyenlő nagyságú darabra vágjuk. Minden darab közepére teszünk egy teáskanál lekvárt. A széleit összecsípve gombócot formálunk belőlük. A hajtás felőli oldalával lefelé hagyjuk a deszkán pihenni őket 10-15 percet.
A pároló edényt kivajazzuk. Nos ez az edény úgy a legegyszerűbb, ha elektromos zöldségpárolóban készítjük, viszont akinek nincs ilyen, az használjon emeletes fazekat, aminél az alsóban van a víz, a felső pedig lyukacsos és az egész tetején van egy fedő.
Szóval kivajazzuk az alját a lyukacsos emeletnek (másik előnye a párológépnek, hogy a 3 emeleten pont elfér a 12 darab gombóc egy nekifutásra).
eleteszünk egyszerre 4 gombócot, mindegyiket lekenjük olvasztott vajjal, hogy ne ragadjanak össze és fedő alatt, gőzben 25 perc alatt készre főzzük. Ha gépben főzzük, akkor 20 perc is elég neki. Ne emelgessük a fedőt közben.
Vanília sodóval tálaljuk, tetejét pedig megszórjuk porcukorral elkevert darált dióval/ mákkal.