Sütőtök szószos tészta recept
Hozzávalók:
- kb 40-45 dkg sütőtök
- 1 dl tejszín
- egy evőkanál felaprított póréhagyma
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint friss gyömbér karika (nálam 2 karika)
- 4-5 db friss zsálya levél
- csipet curry
- csipet szerecsendió
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl zöldségalaplé (vagy tartósítószer nélküli vegeta)
- 1 evőkanál reszelt parmezán
- 1 kocka medvesajt
- só
Elkészítése:
Az olajat és a vajat egy fazékba tesszük, majd hozzáadjuk a karikázott póréhagymát, fokhagymát és dinszteljük üvegesre együtt az egészet.
Adjuk hozzá a feldarabolt tököt, gyömbért, sózzuk majd engedjük fel a zöldség alaplével. Ha szükséges, akkor vízzel pótoljuk. A lényeg, hogy a tököt ellepje a folyadék.
Ha megpuhult a tök, akkor levesszük a tűzhelyről, beledobjuk a zsályát és a fűszereket, majd összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és újra felforraljuk.
Közben kifőzzük a tésztát. A tészta főzőlevével lehet hígítani a szószt ha sűrű lenne.
Én most friss zsályával, reszelt parmezánnal és pirított, sózott tökmaggal kínáltam.
Tipp:
A sütőtök egyik ajándéka az őszi időszaknak, változatos ételek készülhetnek belőle. Tésztaszószként is jól müködik.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »









