Sütőtök szószos tészta recept

Hozzávalók:
- kb 40-45 dkg sütőtök
- 1 dl tejszín
- egy evőkanál felaprított póréhagyma
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint friss gyömbér karika (nálam 2 karika)
- 4-5 db friss zsálya levél
- csipet curry
- csipet szerecsendió
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl zöldségalaplé (vagy tartósítószer nélküli vegeta)
- 1 evőkanál reszelt parmezán
- 1 kocka medvesajt
- só
Elkészítése:
Az olajat és a vajat egy fazékba tesszük, majd hozzáadjuk a karikázott póréhagymát, fokhagymát és dinszteljük üvegesre együtt az egészet.
Adjuk hozzá a feldarabolt tököt, gyömbért, sózzuk majd engedjük fel a zöldség alaplével. Ha szükséges, akkor vízzel pótoljuk. A lényeg, hogy a tököt ellepje a folyadék.
Ha megpuhult a tök, akkor levesszük a tűzhelyről, beledobjuk a zsályát és a fűszereket, majd összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és újra felforraljuk.
Közben kifőzzük a tésztát. A tészta főzőlevével lehet hígítani a szószt ha sűrű lenne.
Én most friss zsályával, reszelt parmezánnal és pirított, sózott tökmaggal kínáltam.
Tipp:
A sütőtök egyik ajándéka az őszi időszaknak, változatos ételek készülhetnek belőle. Tésztaszószként is jól müködik.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »