Tejszínes gombás-baconos tészta recept
Hozzávalók:
- 400 g spagetti vagy tagliatelle tészta
- 200 g császárszalonna vagy bacon, felkockázva
- 250 g csiperkegomba, szeletelve
- 1 közepes fej vöröshagyma, aprítva
- 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 300 ml főzőtejszín (min. 20%-os)
- 50 g reszelt parmezán vagy más kemény sajt
- 2 evőkanál olívaolaj vagy vaj
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
Forralunk egy nagy lábos sós vizet, és a tésztát a csomagolás szerint al dentére főzzük, általában 8–10 perc alatt. Leszűrjük, és félreteszünk belőle egy deciliternyit a szószhoz.
Egy nagy serpenyőben közepes lángon ropogósra pirítjuk az apróra vágott bacont. Ha túl sok zsír sülne ki, leöntjük, de egy keveset meghagyunk az íze miatt. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd beletesszük a szeletelt gombát és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és 5–7 percig pároljuk, amíg a gomba megpuhul és kiengedi a levét.
Felöntjük főzőtejszínnel, elkeverjük benne a reszelt parmezánt, és 2–3 percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, hozzáadunk egy kevés főzővizet, amit a tésztáról tettünk félre.
A kifőtt tésztát beleforgatjuk a szószba, megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel, és ízlés szerint még egy kis reszelt sajtot is szórunk a tetejére.
Ha szeretnénk, egy csipet chilipehellyel pikánsabbá tehetjük. A vegetáriánus változathoz kihagyjuk a bacont, és a gombát kevés vajon vagy növényi olajon pirítjuk meg.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »










