Bolognai spagetti recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1-2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 3 szál zellerszár
- 1 fej vöröshagyma
- olaj
- 30 dkg darált hús(sertés vagy marha)
- 5-6 db paradicsom vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom
- só
- őrölt bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- rozmaring
- bazsalikom
- 50 dkg spagetti száraz tészta
Elkészítése:
A két db sárgarépát és a fehérrépát is – nagy lyukú reszelőn lereszelünk. A zellerszárat apróra daraboljuk.
Egy nagy fej hagymát kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a húst, amit fehéredésig kevergetve pirítunk, majd rátesszük a zöldségeket és azokat is lepirítjuk egy kicsit. Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát ráreszeljük.
Ízesíthetjük rozmaringgal, bazsalikommal. Megint megkevergetjük és ekkor adjuk hozzá a meghámozott paradicsomot vagy paradicsompürét.
Elkeverjük, lefedjük és kis lángon, lassan főzni kezdjük,közben megkeverjük. Ha nagyon elfőné a levét, akkor kevés vízzel, esetleg vörösborral pótoljuk. Akkor van kész, ha kóstoláskor úgy érezzük, hogy teljes harmónia alakult ki a fazékban főzött résztvevők között.
Spagettivel, reszelt sajttal tálaljuk.
Megjegyzés:
Az igazi bolognaihoz négy összetevőnek biztosan kell benne lennie: darált húsnak, sárgarépának, zellernek és paradicsomnak.
Ha ezek közül bármelyik hiányzik, ne nevezzük bolognainak a mártást.
Természetesen lehet turbózni némi vörösborral, esetleg még plusz fűszerezéssel,(oregánó stb) de nagyon fontos a hosszabb ideig tartó lassú főzés, mert csak így kapunk valódi ízharmóniát.