Bolognai spagetti

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1-2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 3 szál zellerszár
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • 30 dkg darált hús(sertés vagy marha)
  • 5-6 db paradicsom vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • őrölt bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • 50 dkg spagetti száraz tészta

Elkészítése:

A két db sárgarépát és a fehérrépát is – nagy lyukú reszelőn lereszelünk. A zellerszárat apróra daraboljuk.

Egy nagy fej hagymát kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a húst, amit fehéredésig kevergetve pirítunk, majd rátesszük a zöldségeket és azokat is lepirítjuk egy kicsit. Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát ráreszeljük.

Ízesíthetjük rozmaringgal, bazsalikommal. Megint megkevergetjük és ekkor adjuk hozzá a meghámozott paradicsomot vagy paradicsompürét.

Elkeverjük, lefedjük és kis lángon, lassan főzni kezdjük,közben megkeverjük. Ha nagyon elfőné a levét, akkor kevés vízzel, esetleg vörösborral pótoljuk. Akkor van kész, ha kóstoláskor úgy érezzük, hogy teljes harmónia alakult ki a fazékban főzött résztvevők között.

Spagettivel, reszelt sajttal tálaljuk.

Megjegyzés:

Az igazi bolognaihoz négy összetevőnek biztosan kell benne lennie: darált húsnak, sárgarépának, zellernek és paradicsomnak.

Ha ezek közül bármelyik hiányzik, ne nevezzük bolognainak a mártást.

Természetesen lehet turbózni némi vörösborral, esetleg még plusz fűszerezéssel,(oregánó stb) de nagyon fontos a hosszabb ideig tartó lassú főzés, mert csak így kapunk valódi ízharmóniát.