Pizza recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 80-85 dkg liszt
- kb 40 gramm friss élesztő
- 2 kávéskanál cukor
- kb 1 csapott ek só (ízlés szerint lehet kevesebb is)
- 2-3 ek olaj
- kb 4-4,5 dl víz
Szósz:
- sürített paradicsom
- cukor, só, oregánó és bors ízlés szerint
Feltét:
- szalámi, kolbász, füstölt, főtt tarja, kockázott bacon …stb
- kukorica, gomba, csemege uborka, hagyma …stb
- sajt(ok) ízlés szerint
Elkészítése:
Kb 1 dl vizet meglangyosítunk, hizzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd elkeverjük.
A lisztben elkeverjük a sót, majd a közepébe mélyedést vájunk és beleöntjük az élesztős vizet (nem kell megárni, hogy felfusson), majd elkezdjük a tésztát összeállítani.
A vizet apránként adjuk hozzá. Ha a tészta kezd összeállni, akkor az olajat is hozzáadjuk és annyi vizet, hogy jól formázható legyen a tészta, de ne ragadjon.
A tésztát gombóccá formázzuk és 10-15 percig pihentetjük letakarva.
Amíg a tészta pihen előkészítünk két nagy gáztepsit és sütőpapírral bélelük őket. A szószhoz a paradicsomot ízlés szerint fűszerezzük és jól elkevrjük.
A feltéthez elszeljük a húsféléket (ha teszünk rá) és a zöldségeket. A sajtot pedig lereszeljük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk és vagy kinyújtjuk teps méretére vagy kézzel beleigazgatjuk a tepsibe. Megkenjük a szósszal, majd rárétegezzük a feltétet, végül megszórjuk sajttal.
200-220 fokos sütőben kb 15 perc alatt pisrosra sütjük egyenként a pizzákat.