Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Német óriás knédli lekvárral recept

Német óriás knédli lekvárral
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 200 g liszt
    • 100 g rétesliszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek tejföl
    • 10 g só
    • 10 g cukor
    • 1 ek olvasztott vaj
    • 10 g élesztő
    • 1,5 dl íz

    Továbbá:

    • mák, dió, olvasztott vaj és porcukor a szóráshoz
    • szilva lekvár

    Elkészítése:

    A tészta összes alapanyagát egy tálba mérem, majd kézzel egynemű, lágy tésztát dagasztok belőle. Ez legalább tíz perc, meg kell vele dolgozni, hogy igazán jó legyen. A tésztát vékonyan bekenem olajjal vagy olvasztott vajjal, majd meleg (35 fokos) helyen egy órán át kelesztem letakarva.

    A megkelt tésztát átgyúrom, hengerré nyújtom. Két hosszúkás rudat (veknit) vagy négy kisebb gombócot formázok belőle.

    A gombócokra lyukat készítek és megtöltöm a lekvárral, majd a lyuk helyét összecsipkedem alaposan, hogy a lekvár ne folyjon ki.

    Összeállítom a gőzölőedényt: két ujjnyi vízzel feltöltök egy fazekat, a közepére egy kisebb jénait (vagy tortakarikát, befőttes üveget, akármit) teszek, felforralom a vizet, majd a gombócokat egymástól távolabb beleteszem. Lefedve, nagy lángon, 15 percig fedő alatt gőzölöm. Közben nem emelgetem a fedőt.

    Ha kész, leveszem a fedőt, óvatosan kiemelem a knédliket. Amikor langyos, cukrozott darált mákkal megszórom és azonnal tálalom.

    Érdemes dupla adaggal gőzölni, mert az elkészült knédliket lefagyasztom, így legközelebb csak 5 perc alatt átgőzölöm őket és kész a köret.

    A tésztát lehet tölteni szilva lekvárral, felezett sárgabarackkal, eperrel, bármivel, majd a fenti módon elkészítve zseniális édesség lesz belőle.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá