Napraforgó kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
2 adag kalácshoz
- 50 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kis doboz joghurt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 kanál olaj
- kb.2 dl.tej
Az édes tésztához:
- 1 kk só
- 3 kanál cukor
A sóshoz:
- 1 kk cukor
- 1 kanál só
A tészta lekenéséhez:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Töltelékek:
Diós:
- 20 dkg darált dió
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje habbá verve
- 2 kanál cukor
Kakaós:
- 5 dkg kakaó
- 2 kanál cukor
Csirkemájas:
- 30 dkg csirkemáj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, majoránna
Pizzás
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg párizsi vagy sonka
- 1 dl sűrített paradicsom
- só, bors, oregánó
- reszelt sajt
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben, majd a tészta többi hozzávalójával (Ha sósat készítünk, akkor több sót teszünk bele, ha édeset akkor pedig több cukort) lágy tésztát dagasztunk belőle.
Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és 4 részre osztjuk. Mind a 4 részt 20-25 cm kerek lappá nyújtjuk, majd az elsőt sütőpapírra terítjük. Megkenjük töltelékkel, majd ráborítjuk a második lapot.
A kör közepére helyezünk egy poharat, majd kicsit belenyomkodjuk a tésztába, de úgy, hogy ne szakítsa át. Ez lesz a süti közepe.
A pohár szélétől 1-1,5 cm távolságban végigvágjuk a széléig a tésztát 10 szeletben. Ezután egyenként megcsavarjuk 2-3x. Megkenjük tojásfehérjével, az édes tésztát megszórjuk cukorral, a sósat szezámmaggal vagy sajttal.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, 15 percig még hagyjuk kelni a tésztát és betoljuk a sütőbe és kb. 30 percig sütjük.