Napraforgó kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
2 adag kalácshoz

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 kis doboz joghurt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 kanál olaj
  • kb.2 dl.tej

Az édes tésztához:

  • 1 kk só
  • 3 kanál cukor

A sóshoz:

  • 1 kk cukor
  • 1 kanál só

A tészta lekenéséhez:

  • 2 tojásfehérje

Töltelékek:

Diós:

  • 20 dkg darált dió
  • 2 tojásfehérje habbá verve
  • 2 kanál cukor

Kakaós:

  • 5 dkg kakaó
  • 2 kanál cukor

Csirkemájas:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, majoránna

Pizzás

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg párizsi vagy sonka
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • só, bors, oregánó
  • reszelt sajt

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben, majd a tészta többi hozzávalójával (Ha sósat készítünk, akkor több sót teszünk bele, ha édeset akkor pedig több cukort) lágy tésztát dagasztunk belőle.

Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és 4 részre osztjuk. Mind a 4 részt 20-25 cm kerek lappá nyújtjuk, majd az elsőt sütőpapírra terítjük. Megkenjük töltelékkel, majd ráborítjuk a második lapot.

A kör közepére helyezünk egy poharat, majd kicsit belenyomkodjuk a tésztába, de úgy, hogy ne szakítsa át. Ez lesz a süti közepe.

A pohár szélétől 1-1,5 cm távolságban végigvágjuk a széléig a tésztát 10 szeletben. Ezután egyenként megcsavarjuk 2-3x. Megkenjük tojásfehérjével, az édes tésztát megszórjuk cukorral, a sósat szezámmaggal vagy sajttal.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, 15 percig még hagyjuk kelni a tésztát és betoljuk a sütőbe és kb. 30 percig sütjük.