Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Eredeti bolognai spagetti recept

Eredeti bolognai spagetti
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 500 g darált marhahús (vagy marha és sertés mix)
    • 10 dkg pancetta (ha nem találnánk, akkor helyettesítsük füstölt hasaalja szalonnával)
    • 1/2 répa (nagyjából egy ujjnyi hosszúságú, két ujjnyi vastag darab)
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 szár zeller
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1,5 dl száraz vörösbor
    • 2 dl víz
    • 2 kanál paradicsompüré
    • 1 kanál olíva olaj
    • 10 dkg vaj
    • 500 gramm spagetti tészta

    Opcionális:

    • 2 szál friss kakukkfű
    • 1 szál friss rozmaring
    • 2 babérlevél

    Elkészítése:

    Öntsük az olajat egy serpenyőbe, majd a lehető legnagyobb lángon forrósítsuk fel. Amikor az olaj már majdnem füstöl, adjuk hozzá a darálthúst és a szalonnát. Pirítsuk addig, míg szép barna színt nem kap.

    Amíg a húst pirítjuk egy külön fazékban készítsük el a mártást. Az apróra vágott zellert, sárgarépát, hagymát és fokhagymát pirítsuk meg kevés olajon, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a vizet. Forraljuk fel lassan, és főzzük szét a zöldségeket benne.

    Ha a hús megpirult, öntsük nyakon a vörösborral és forraljuk fel. Forraljuk el a vörösbort, majd a vörösboros húst adjuk a paradicsommártáshoz. 1,5 órán keresztül a lehető legkisebb lángon forraljuk a mártást.

    Igény esetén ízesíthetjük kakukkfűvel, rozmaringgal vagy babérlevéllel. Vannak olaszok akik ízesítik, vannak akik csak sóval és borssal fűszerezik.

    Főzzük ki a tésztát (vagy ha eredetiek akarunk lenni akkor tagliatellét, hisz az olaszok nem spagettivel eszik!) és anélkül, hogy a szűrést követően lecsöpögtetnénk a tésztát, adjuk a mártáshoz.

    Adjuk a vajat a forró tésztához és keverjük el, így a lehető legkrémesebb, leglágyabb állagot kapva.

    Tipp:

    Aki az eredeti olasz módon akarja készíteni, az próbálja ki spagetti helyette tagliatellével, amin jobban megtapad a mártás, így teljesen más karaktert kap a fogás.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá