Eredeti bolognai spagetti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Eredeti bolognai spagetti

Hozzávalók:

  • 500 g darált marhahús (vagy marha és sertés mix)
  • 10 dkg pancetta (ha nem találnánk, akkor helyettesítsük füstölt hasaalja szalonnával)
  • 1/2 répa (nagyjából egy ujjnyi hosszúságú, két ujjnyi vastag darab)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szár zeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 2 dl víz
  • 2 kanál paradicsompüré
  • 1 kanál olíva olaj
  • 10 dkg vaj
  • 500 gramm spagetti tészta

Opcionális:

  • 2 szál friss kakukkfű
  • 1 szál friss rozmaring
  • 2 babérlevél

Elkészítése:

Öntsük az olajat egy serpenyőbe, majd a lehető legnagyobb lángon forrósítsuk fel. Amikor az olaj már majdnem füstöl, adjuk hozzá a darálthúst és a szalonnát. Pirítsuk addig, míg szép barna színt nem kap.

Amíg a húst pirítjuk egy külön fazékban készítsük el a mártást. Az apróra vágott zellert, sárgarépát, hagymát és fokhagymát pirítsuk meg kevés olajon, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a vizet. Forraljuk fel lassan, és főzzük szét a zöldségeket benne.

Ha a hús megpirult, öntsük nyakon a vörösborral és forraljuk fel. Forraljuk el a vörösbort, majd a vörösboros húst adjuk a paradicsommártáshoz. 1,5 órán keresztül a lehető legkisebb lángon forraljuk a mártást.

Igény esetén ízesíthetjük kakukkfűvel, rozmaringgal vagy babérlevéllel. Vannak olaszok akik ízesítik, vannak akik csak sóval és borssal fűszerezik.

Főzzük ki a tésztát (vagy ha eredetiek akarunk lenni akkor tagliatellét, hisz az olaszok nem spagettivel eszik!) és anélkül, hogy a szűrést követően lecsöpögtetnénk a tésztát, adjuk a mártáshoz.

Adjuk a vajat a forró tésztához és keverjük el, így a lehető legkrémesebb, leglágyabb állagot kapva.

Tipp:

Aki az eredeti olasz módon akarja készíteni, az próbálja ki spagetti helyette tagliatellével, amin jobban megtapad a mártás, így teljesen más karaktert kap a fogás.