Egyszerű párizsis pizza recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 púpos tk só
- 1,6 dl víz
- 2 dk friss élesztő
- 1 tk zsír vagy 2 ek olaj
Feltéthez:
- 3 púpos ek tejföl
- 1 ek pizzakrém
- 20 dkg párizsi egyben
- 10 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A lisztet először egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót.
A langyos, de nem forró vízbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és a liszthez öntjük. Hozzáadjuk az olvasztott zsírt vagy az olajat. Jó alaposan kidagasztjuk. Ha keménynek éreznénk a tésztát, akkor egy pici vízzel lazíthatunk rajta.
Ezután egy tálba rakjuk a gombóccá összeállt tésztát, lisztes kézzel végigsimítjuk a felületét, hogy ne ragadjon az edényhez kelés közben.
Lefedve hagyjuk legalább egy órát kelni. A megkelt tésztát két részre osztjuk és kikent, kilisztezett pizza sütő formába (26 cm) nyomkodjuk kézzel.
Megkenjük a tejföl és a pizza krémkeverékének a felével. A reszelő nagy lyukán ráreszeljük a párizsi felét. Megszórjuk a sajt felével.
Előmelegített sütőben kb 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Ezt megismételjük a másik tésztával is.
Tipp:
Nagyon egyszerű kis házi készítésű uzsonna a hűtőben talált alapanyagokból. A tészta a közepén elég vékony, de a szélén hagytam egy kis peremet, mert a kicsik ezt a ropogós részt szeretik a legjobban.