Zöldséggel sült csirke recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg apró szemű burgonya
- 1 közepes nagyságú csirke
- vaj
- olaj
A töltelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv cukorborsó
- 300 g fehérbab (konzerv)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
- bors
- 1 dl sűrített paradicsom
- pici cukor
A páchoz:
- 70 ml szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítése:
A szójaszószt, a mézet, a zúzott fokhagymát és a fűszereket összekeverjük és bekenjük vele a megmosott, megszárított csirkét. Hűtőbe tesszük és hagyjuk legalább 1,5 órát állni.
Közben előkészítjük a tölteléket: a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a bórsót, öntünk alá egy kevés vizet, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, pici cukrot és ízlés szerint fűszerezzük és pár percig pároljuk, majd a zúzott fokhagymát és a lecsöpögtetett babot is beletesszük.
A csirke bőre alá nyúlunk egy fakanál nyelével vagy kézzel és fellazítjuk, majd vajjal bekenjük a bőre alatt.
A csirkét megtöltjük a töltelékkel, hústűvel összefogjuk ha szükséges, de akár össze is köthetjük a lábait. Ha sok a töltelék, akkor a maradékot mellé rakjuk a tepsibe.
A megtisztított burgonyát kiolajozott hőálló tálba vagy tepsibe tesszük, fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és öntünk rá egy kevés olajat vagy olvasztott vajat. A csirkét ráfektetjük úgy, hogy a hátával felfelé legyen.
A csirkét is bekenjük olajjal, 190 fokos sütőben nagyjából 60 perc alatt megsütjük. Ha a bőre túlságosan pirulna, de a hús még nem puha, akkor alufóliát teszünk rá.