Zöldséggel sült csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg apró szemű burgonya
  • 1 közepes nagyságú csirke
  • vaj
  • olaj

A töltelékhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv cukorborsó
  • 300 g fehérbab (konzerv)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • pici cukor

A páchoz:

  • 70 ml szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítése:

A szójaszószt, a mézet, a zúzott fokhagymát és a fűszereket összekeverjük és bekenjük vele a megmosott, megszárított csirkét. Hűtőbe tesszük és hagyjuk legalább 1,5 órát állni.

Közben előkészítjük a tölteléket: a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a bórsót, öntünk alá egy kevés vizet, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, pici cukrot és ízlés szerint fűszerezzük és pár percig pároljuk, majd a zúzott fokhagymát és a lecsöpögtetett babot is beletesszük.

A csirke bőre alá nyúlunk egy fakanál nyelével vagy kézzel és fellazítjuk, majd vajjal bekenjük a bőre alatt.

A csirkét megtöltjük a töltelékkel, hústűvel összefogjuk ha szükséges, de akár össze is köthetjük a lábait. Ha sok a töltelék, akkor a maradékot mellé rakjuk a tepsibe.

A megtisztított burgonyát kiolajozott hőálló tálba vagy tepsibe tesszük, fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és öntünk rá egy kevés olajat vagy olvasztott vajat. A csirkét ráfektetjük úgy, hogy a hátával felfelé legyen.

A csirkét is bekenjük olajjal, 190 fokos sütőben nagyjából 60 perc alatt megsütjük. Ha a bőre túlságosan pirulna, de a hús még nem puha, akkor alufóliát teszünk rá.