Zamatos pulykaszárny ízletes gerslivel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 4 pulykaszárny
- 5-6 dl 100 %-os szűrt almalé
- 8 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gersli (árpagyöngy)
- 3 szál szárzeller
- 10 dkg dió
- 10 dkg sárgarépa
- 1 alma
- 2 babérlevél
- friss rozmaring
- bors, só
Elkészítése:
A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk, a rozmaringot felaprítjuk (2-3 ágacska) és az almaléhez keverjük.
A megtisztított pulykaszárnyakat az ízületeknél kettévágjuk, a szárnyközép rész (a kettő csontos) bőrét 2-3 helyen bevagdossuk, beirdaljuk, majd egy tába rakjuk és felöntjük az ízesített almalével aztán letakarva, hűtőben, két napig ebben pácoljuk, néhányszor átmozgatjuk, átforgatjuk.
A pácoláshoz célszerű akkora edényt, tálat választanunk, amibe éppen, de még kényelmesen beleférnek a szárnyak, ha túl nagy lenne akkor az befolyásolhatja az almalé mennyiségét.
A bepácolódott szárnyakat egy vékonyan kiolajozott tepsibe pakoljuk, sózzuk, borsozzuk, aláönjük a páclevet és fóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, majd fólia nélkül még 20-25 percet, amíg szépen megpirul.
A megmosott gerslit 3-4 órára beáztatjuk, majd leöblítjük és sós, babérlevéllel ízesített vízben pattanós puhára főzzük kb 35 perc alatt. A gersli főzési ideje függhet az áztatási időtől.
Közeben a sárgarépát és a szárzellert apró kockákra daraboljuk, az almát is felkockázzuk a diót pedig durvára törjük.
Egy serpenyőben olívaolajon roppanós puhára pároljuk a sárgarépát és a szárzellert, majd hozzáadjuk az almát, valamint a diót és pár percelteltével a megfőtt gerslit is beleforgatjuk, szükség szerint sózzuk.
A tepsi alján maradt levet átszűrjük egy kis serpenyőbe, aprított rozmaringot adunk még hozzá (akár fehérbort is önthetünk bele egy keveset), jól kiforraljuk és a tűzről levéve egy jó darabka vajat keverünk hozzá és meglocsoljuk vele a szárnyakat vagy külön kínáljuk mellé.
Tipp:
Ha a már kész összekevert gerslit kihűtjük, megcsepegtetjük egy kis citromlével vagy almaecettel, akkor akár egy pompás hűsítő salátaként is megállja helyét és ez esetben elbírja a ruccolát is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









