Zamatos pulykaszárny ízletes gerslivel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 pulykaszárny
  • 5-6 dl 100 %-os szűrt almalé
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg gersli (árpagyöngy)
  • 3 szál szárzeller
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg sárgarépa
  • 1 alma
  • 2 babérlevél
  • friss rozmaring
  • bors, só

Elkészítése:

A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk, a rozmaringot felaprítjuk (2-3 ágacska) és az almaléhez keverjük.

A megtisztított pulykaszárnyakat az ízületeknél kettévágjuk, a szárnyközép rész (a kettő csontos) bőrét 2-3 helyen bevagdossuk, beirdaljuk, majd egy tába rakjuk és felöntjük az ízesített almalével aztán letakarva, hűtőben, két napig ebben pácoljuk, néhányszor átmozgatjuk, átforgatjuk.

A pácoláshoz célszerű akkora edényt, tálat választanunk, amibe éppen, de még kényelmesen beleférnek a szárnyak, ha túl nagy lenne akkor az befolyásolhatja az almalé mennyiségét.

A bepácolódott szárnyakat egy vékonyan kiolajozott tepsibe pakoljuk, sózzuk, borsozzuk, aláönjük a páclevet és fóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, majd fólia nélkül még 20-25 percet, amíg szépen megpirul.

A megmosott gerslit 3-4 órára beáztatjuk, majd leöblítjük és sós, babérlevéllel ízesített vízben pattanós puhára főzzük kb 35 perc alatt. A gersli főzési ideje függhet az áztatási időtől.

Közeben a sárgarépát és a szárzellert apró kockákra daraboljuk, az almát is felkockázzuk a diót pedig durvára törjük.

Egy serpenyőben olívaolajon roppanós puhára pároljuk a sárgarépát és a szárzellert, majd hozzáadjuk az almát, valamint a diót és pár percelteltével a megfőtt gerslit is beleforgatjuk, szükség szerint sózzuk.

A tepsi alján maradt levet átszűrjük egy kis serpenyőbe, aprított rozmaringot adunk még hozzá (akár fehérbort is önthetünk bele egy keveset), jól kiforraljuk és a tűzről levéve egy jó darabka vajat keverünk hozzá és meglocsoljuk vele a szárnyakat vagy külön kínáljuk mellé.

Tipp:

Ha a már kész összekevert gerslit kihűtjük, megcsepegtetjük egy kis citromlével vagy almaecettel, akkor akár egy pompás hűsítő salátaként is megállja helyét és ez esetben elbírja a ruccolát is.