Tapenade-val töltött csirkecomb recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 nagyobbacska csirke felsőcomb
- 4 evőkanálnyi tapenade
- 4 vékonyra szelt bacon
- ízlés szerint só és bors
Tapenade-hoz:
- 20 dkg fekete olívabogyó
- 5-6 olajban eltett, aszalt paradicsom
- 1 teáskanál kapribogyó
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- só és bors
A párolt fügéhez:
- 12 egész füge
- 2 dl félszáraz vörösbor
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1-2 cm rozmaring ágacska
- picike só és bors
Elkészítése:
A csirkecombokat kicsontozzuk, majd ügyesen addig szeljük, hogy egyben maradva szép vékony, tölteni való húst kapjunk. Kissé sózzuk, borsozzuk, majd kis időre félrerakjuk.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Az olajbogyót, a kaprit, a szárított paradicsomot, az olajat és a fűszereket aprítógép segítségével krémesre törjük, majd a hűtőszekrényben 1/2 órán át pihentetjük.
Aztán a csirkecombokat egy egyenes felületen elegyengetjük úgy, hogy a töltelék egyenletesen be tudja fedni. A húsokat megtöltjük, majd szorosan feltekerjük és bevonjuk 2-2 vékony szelet baconnel.
Egy sütőedényt vagy tepsit olívaolajjal kicsit kikenünk, majd a csibetekercseket belehelyezzük.
200 fokra előmelegített sütőben először 30 percig fólia alatt pároljuk, majd a fóliát levéve további 10 percen át pirítjuk.
Ha megsült, fél óra pihentetés után csinos karikákra szeleteljük és fügemártással tálaljuk.
A megmosott, de egészben hagyott fügét a mézzel elkevert sózott és borsozott borban takarék lángon főni kezdjük.
20 perc fővés után a gyümölcsöket óvatosan kiszedjük, a visszamaradt főzőlevet kb felére beforraljuk. Amikor majdnem kész és kellően besűrűsödött, hozzáádjuk a balzsamecetet és az igazán csöppnyi rozmaringot. Még egy utolsót rottyantunk rajta, majd tálaláskor a párolt fügét bevonjuk vele.
Jó étvágyat!
Tipp:
A tapenade recept olívaolajat ír, de én jobban szeretem 4 dkg vajjal készíteni előző este. Így a töltelék jobban formázható.