Tapenade-val töltött csirkecomb

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Tapenade-val töltött csirkecomb

Hozzávalók:

  • 2 nagyobbacska csirke felsőcomb
  • 4 evőkanálnyi tapenade
  • 4 vékonyra szelt bacon
  • ízlés szerint só és bors

Tapenade-hoz:

  • 20 dkg fekete olívabogyó
  • 5-6 olajban eltett, aszalt paradicsom
  • 1 teáskanál kapribogyó
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál szárított bazsalikom
  • só és bors

A párolt fügéhez:

  • 12 egész füge
  • 2 dl félszáraz vörösbor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1-2 cm rozmaring ágacska
  • picike só és bors

Elkészítése:

A csirkecombokat kicsontozzuk, majd ügyesen addig szeljük, hogy egyben maradva szép vékony, tölteni való húst kapjunk. Kissé sózzuk, borsozzuk, majd kis időre félrerakjuk.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Az olajbogyót, a kaprit, a szárított paradicsomot, az olajat és a fűszereket aprítógép segítségével krémesre törjük, majd a hűtőszekrényben 1/2 órán át pihentetjük.

Aztán a csirkecombokat egy egyenes felületen elegyengetjük úgy, hogy a töltelék egyenletesen be tudja fedni. A húsokat megtöltjük, majd szorosan feltekerjük és bevonjuk 2-2 vékony szelet baconnel.

Egy sütőedényt vagy tepsit olívaolajjal kicsit kikenünk, majd a csibetekercseket belehelyezzük.

200 fokra előmelegített sütőben először 30 percig fólia alatt pároljuk, majd a fóliát levéve további 10 percen át pirítjuk.

Ha megsült, fél óra pihentetés után csinos karikákra szeleteljük és fügemártással tálaljuk.

A megmosott, de egészben hagyott fügét a mézzel elkevert sózott és borsozott borban takarék lángon főni kezdjük.

20 perc fővés után a gyümölcsöket óvatosan kiszedjük, a visszamaradt főzőlevet kb felére beforraljuk. Amikor majdnem kész és kellően besűrűsödött, hozzáádjuk a balzsamecetet és az igazán csöppnyi rozmaringot. Még egy utolsót rottyantunk rajta, majd tálaláskor a párolt fügét bevonjuk vele.

Jó étvágyat!

Tipp:

A tapenade recept olívaolajat ír, de én jobban szeretem 4 dkg vajjal készíteni előző este. Így a töltelék jobban formázható.