Svéd húsgolyó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Fasírt:
- 20-20 dkg pulyka és sertés darált hús
- só, bors, csipet kapor
- 1 ek olívaolaj
- 1 löttyintésnyi vodka
- 2 ek áfonya lekvár
- 2 dl zsíros tejszín
- friss kapor a tálaláshoz (ha van)
Köret:
- 1 bögre rizs
- 2 bögre víz
- só
- 2-3 szegfűszeg
- 1 nagy zellergumó
- olaj
- kb 1 dl víz
- 10-15 dkg bébispenót
Elkészítése:
A fasírt hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (a lekvár, vodka és olaj kivételével) és vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle.
Egy teflon serpenyőben felhevítjük a zsiradékot és a gombócokat gyakran átforgatva, nagy lángon pirítani kezdjük.
Közben egy másik, mély serpenyőben kevés olajon szintén pirítani kezdjük a meghámozott, kockákra vágott zellert.
A rizst forrásban lévő vízzel felöntjük és egy lábasban, lefedve főzzük, takarékon, ízlés szerint sóval és szegfűszegekkel ízesítve.
Ha a zellerkockák kissé megpirultak itt-ott, felöntjük a vízzel, megsózzuk és lefedve pároljuk.
A húst flambírozzuk a vodkával (vagy simán csak elforraljuk belőle az alkoholt) és hozzáadjuk a lekvárt, amivel addig forgatjuk, míg szép fényes réteget képez majd a gombócokon, ezután felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk, ha kell kissé megfűszerezzük (kevés sóval és borssal).
Ha a zeller puha, összeforgatjuk a spenóttal és ha az kissé összeesett, akkor a kész rizzsel is. Forrón tálaljuk, ekkor még meg lehet szórni friss kaporral (ami nekem nem volt).