Svéd húsgolyó recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Fasírt:
- 20-20 dkg pulyka és sertés darált hús
- só, bors, csipet kapor
- 1 ek olívaolaj
- 1 löttyintésnyi vodka
- 2 ek áfonya lekvár
- 2 dl zsíros tejszín
- friss kapor a tálaláshoz (ha van)
Köret:
- 1 bögre rizs
- 2 bögre víz
- só
- 2-3 szegfűszeg
- 1 nagy zellergumó
- olaj
- kb 1 dl víz
- 10-15 dkg bébispenót
Elkészítése:
A fasírt hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (a lekvár, vodka és olaj kivételével) és vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle.
Egy teflon serpenyőben felhevítjük a zsiradékot és a gombócokat gyakran átforgatva, nagy lángon pirítani kezdjük.
Közben egy másik, mély serpenyőben kevés olajon szintén pirítani kezdjük a meghámozott, kockákra vágott zellert.
A rizst forrásban lévő vízzel felöntjük és egy lábasban, lefedve főzzük, takarékon, ízlés szerint sóval és szegfűszegekkel ízesítve.
Ha a zellerkockák kissé megpirultak itt-ott, felöntjük a vízzel, megsózzuk és lefedve pároljuk.
A húst flambírozzuk a vodkával (vagy simán csak elforraljuk belőle az alkoholt) és hozzáadjuk a lekvárt, amivel addig forgatjuk, míg szép fényes réteget képez majd a gombócokon, ezután felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk, ha kell kissé megfűszerezzük (kevés sóval és borssal).
Ha a zeller puha, összeforgatjuk a spenóttal és ha az kissé összeesett, akkor a kész rizzsel is. Forrón tálaljuk, ekkor még meg lehet szórni friss kaporral (ami nekem nem volt).
Tipp:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »