Sült libacomb párolt lilakáposztával, burgonyapürével recept
Hozzávalók:
- 4 libacomb
- őrölt majoránna
- só
- bors
- 6-8 gerezd fokhagyma
- zsír
A lilakáposztához:
- 1,5 kg lilakáposzta
- 4 evőkanál cukor
- őrölt kömény
- só
- 1-2 evőkanál ecet
- olaj
Krumplipüréhez:
- 1,5 krumpli
- 4-5 dl tej
- 8 dkg margarin
- só
Elkészítése:
A libacombokat alaposan megtisztítjuk, bedörzsöljük sóval, borssal, bőven megszórjuk majorannával. Pár órára félretesszük.
Egy tepsit kizsírozzuk, a combokat bőrével lefelé beletesszük és előmelegített sütőben fél órát sütjük. Ezután megfordítjuk a combokat, köré szórjuk a megpucolt fokhagymát, vizet öntünk alá, majd lefedjük alufóliával. 1-1,5 órát sütjük, míg meg nem puhulnak.
Levesszük a fóliát és addig sütjük, míg szép piros nem lesz.
A lilakáposztát negyedeljük, torzsáját kivágjuk és vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk és 20 percig pihentetjük.
A cukrot olajon világosbarnára karamellizáljuk, beleszedjük a káposztát, átkeverjük. Megszórjuk köménnyel, kevés vizet öntünk alá és lefedve puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük. A főzés végefelé hozzáadjuk az ecetet is. Ha szükséges még sózzuk.
A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk és puhára főzzük, majd leszűrjük. Összetörjük, majd a margarinnal és tejjel pürésítjük.