Sült libacomb párolt lilakáposztával, burgonyapürével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 4 libacomb
  • őrölt majoránna
  • bors
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • zsír

A lilakáposztához:

  • 1,5 kg lilakáposzta
  • 4 evőkanál cukor
  • őrölt kömény
  • 1-2 evőkanál ecet
  • olaj

Krumplipüréhez:

  • 1,5 krumpli
  • 4-5 dl tej
  • 8 dkg margarin

Elkészítése:

A libacombokat alaposan megtisztítjuk, bedörzsöljük sóval, borssal, bőven megszórjuk majorannával. Pár órára félretesszük.

Egy tepsit kizsírozzuk, a combokat bőrével lefelé beletesszük és előmelegített sütőben fél órát sütjük. Ezután megfordítjuk a combokat, köré szórjuk a megpucolt fokhagymát, vizet öntünk alá, majd lefedjük alufóliával. 1-1,5 órát sütjük, míg meg nem puhulnak.

Levesszük a fóliát és addig sütjük, míg szép piros nem lesz.

A lilakáposztát negyedeljük, torzsáját kivágjuk és vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk és 20 percig pihentetjük.

A cukrot olajon világosbarnára karamellizáljuk, beleszedjük a káposztát, átkeverjük. Megszórjuk köménnyel, kevés vizet öntünk alá és lefedve puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük. A főzés végefelé hozzáadjuk az ecetet is. Ha szükséges még sózzuk.

A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk és puhára főzzük, majd leszűrjük. Összetörjük, majd a margarinnal és tejjel pürésítjük.