Savanyú káposztás liba recept
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
- 2 db libamell bőre nélkül
- só
- bors
- 1 kiskanál liba fűszerkeverék
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg rizs (nyersen)
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
A káposztás részhez:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 20 dkg liba vagy pulykakolbász
- szemes bors
- babérlevél
- 4 darab pecsenye libacomb
Elkészítése:
A libacombokat sózzuk, majd tegyük félre addig, amíg előkészítjük az étel többi hozzávalóját.
A libamelleket ledaráljuk, majd összedolgozzuk a fűszerekkel, rizzsel és a tojással. Ezután gombócokat formázunk a kész masszából.
A kockázott szalonnát pirítsuk meg félig, majd adjuk hozzá a kockára vágott vöröshagymát és a szalonna kisülő zsírján dinszteljük meg. Ezután adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd keverjük el gyors mozdulatokkal.
A savanyú káposztát jól nyomkodjuk ki. Ha túlságosan savanyú lenne, akkor többször mossuk át folyó vízzel.
Rakjunk a fazék aljára, a hagymás alapra egy réteg káposztát. Szórjuk meg borssal és tegyünk rá pár darab babérlevelet. Ezután tegyünk rá a kolbászkarikákból, ami mellé rakjunk gombócokat és 2 db libacombot. A combokat fedjük be káposztával, majd ismét rétegezzük a hozzávalókat, a maradék kolbászt, gombócot. Adjuk hozzá a fűszereket, végül a másik 2 db libacombot. Végezetül az egészet fedjük be káposztával.
Öntsük fel kb 1,5-2 liter vizzel és forraljuk fel. Forrás után takaréklángon kb 2 -2,5 óra alatt főzzük készre. Ízlés szerint tálaljuk friss kenyérrel, tejföllel meglocsolva.
Tipp: pecsenye libacombot használjunk az ételhez. A hízott libacomb nem biztos, hogy időben megpuhul, így elkerülhetjük, hogy a gombócok szétessenek főzés közben. Ha nem kapunk libacombot, akkor ezt ételt elkészíthetjük libaaprólékból is, akár gombócok nélkül is.