Savanyú káposztás liba

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
A húsgombóchoz:

  • 2 db libamell bőre nélkül
  • bors
  • 1 kiskanál liba fűszerkeverék
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 tojás
  • 5 dkg rizs (nyersen)
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

A káposztás részhez:

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 20 dkg liba vagy pulykakolbász
  • szemes bors
  • babérlevél
  • 4 darab pecsenye libacomb

Elkészítése:

A libacombokat sózzuk, majd tegyük félre addig, amíg előkészítjük az étel többi hozzávalóját.

A libamelleket ledaráljuk, majd összedolgozzuk a fűszerekkel, rizzsel és a tojással. Ezután gombócokat formázunk a kész masszából.

A kockázott szalonnát pirítsuk meg félig, majd adjuk hozzá a kockára vágott vöröshagymát és a szalonna kisülő zsírján dinszteljük meg. Ezután adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd keverjük el gyors mozdulatokkal.

A savanyú káposztát jól nyomkodjuk ki. Ha túlságosan savanyú lenne, akkor többször mossuk át folyó vízzel.

Rakjunk a fazék aljára, a hagymás alapra egy réteg káposztát. Szórjuk meg borssal és tegyünk rá pár darab babérlevelet. Ezután tegyünk rá a kolbászkarikákból, ami mellé rakjunk gombócokat és 2 db libacombot. A combokat fedjük be káposztával, majd ismét rétegezzük a hozzávalókat, a maradék kolbászt, gombócot. Adjuk hozzá a fűszereket, végül a másik 2 db libacombot. Végezetül az egészet fedjük be káposztával.

Öntsük fel kb 1,5-2 liter vizzel és forraljuk fel. Forrás után takaréklángon kb 2 -2,5 óra alatt főzzük készre. Ízlés szerint tálaljuk friss kenyérrel, tejföllel meglocsolva.

Tipp: pecsenye libacombot használjunk az ételhez. A hízott libacomb nem biztos, hogy időben megpuhul, így elkerülhetjük, hogy a gombócok szétessenek főzés közben. Ha nem kapunk libacombot, akkor ezt ételt elkészíthetjük libaaprólékból is, akár gombócok nélkül is.