Salátaleves pulykahús gombóccal recept
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej saláta
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg darált pulykacomb (vagy pulykamell)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 ek zsemlemorzsa
- 1 húsleveskocka
- só (ízlés szerint)
- őrölt fehérbors (ízlés szerint)
- csipetnyi szerecsendió
- 2 dl tejföl
- 1 tk liszt
- 2-3 ek olaj
- kb 1 l víz
Elkészítése:
A salátát szedjük leveleire, majd alaposan mossuk meg. Ezután ízlés szerint tépkedjük a leveleket kisebb darabokra.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk fel apróra.
A darált pulykacombot (vagy pulykamellet) tegyük egy tálba és ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, szerecsendióval, majd adjuk hozzá az egész tojást és a zsemlemorzsát. Ezután jó alaposan gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi nagyságú gombócokat.
Egy edénybe kezdjük el felhevíteni az olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kisebb darabokra csipkedett salátaleveleket is. Alaposan keverjük össze és addig pároljuk, míg a saláta kicsit összeesik.
Ekkor öntsük fel vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, tegyük bele a húsleveskockát és az előzőleg elkészített húsgombócokat.
Ezután hagyjuk hogy felforrjon, majd a hőfokot mérsékelve, a gombócokat főzzük puhára.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a forrásban lévő levesbe. Óvatosan keverjük össze, majd forraljuk fel és pár percig még szép lassan főzzük tovább.
Tipp:
Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá pl. sajttal megszórt, pirított kiflit.