Salátaleves pulykahús gombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej saláta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg darált pulykacomb (vagy pulykamell)
  • 1 tojás
  • 2-3 ek zsemlemorzsa
  • 1 húsleveskocka
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehérbors (ízlés szerint)
  • csipetnyi szerecsendió
  • 2 dl tejföl
  • 1 tk liszt
  • 2-3 ek olaj
  • kb 1 l víz

Elkészítése:

A salátát szedjük leveleire, majd alaposan mossuk meg. Ezután ízlés szerint tépkedjük a leveleket kisebb darabokra.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk fel apróra.

A darált pulykacombot (vagy pulykamellet) tegyük egy tálba és ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, szerecsendióval, majd adjuk hozzá az egész tojást és a zsemlemorzsát. Ezután jó alaposan gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi nagyságú gombócokat.

Egy edénybe kezdjük el felhevíteni az olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kisebb darabokra csipkedett salátaleveleket is. Alaposan keverjük össze és addig pároljuk, míg a saláta kicsit összeesik.

Ekkor öntsük fel vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, tegyük bele a húsleveskockát és az előzőleg elkészített húsgombócokat.

Ezután hagyjuk hogy felforrjon, majd a hőfokot mérsékelve, a gombócokat főzzük puhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a forrásban lévő levesbe. Óvatosan keverjük össze, majd forraljuk fel és pár percig még szép lassan főzzük tovább.

Tipp:

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá pl. sajttal megszórt, pirított kiflit.