Pulykaszelet háromsajtos sütőtök mártással recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 4 szelet pulykamellfilé
- 1 ek zabpehelyliszt
- egy kávéskanál pirospaprika
- frissen őrölt bors
- 2 ek olívaolaj
- egy diónyi vaj
A sütőtök mártáshoz:
- kb 20-25 dkg sütőtök
- fél dl 30 %-os tejszín
- egy evőkanál felaprított póréhagyma vagy lilahagyma
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint a fűszerezés,nálam most ezek:
- 3-4 db friss zsályalevél
- csipet curry
- csipet szerecsendió
- csipet gyömbér
- 1 dl zöldségalaplé vagy víz
- 1 evőkanál reszelt parmezán
- 1 ek reszelt sajt
- diónyi kecskesajt
- 1 teáskanál méz vagy édesítő
- só
Elkészítése:
Először a mártást készítjük el.
Az olajat és a vajat egy edényben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a felvágott hagymát és üvegedre dinszteljük.
Hozzáadjuk a feldarabolt sütőtököt, pici mézet, sózzuk majd felengedjük egy kis vízzel vagy zöldségalaplével. A lényeg, hogy a tököt ellepje a folyadék.
Ha megpuhul levesszük a tűzhelyről, beledobjuk a zsályát és a fűszereket, majd összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük a sajtokat a mártásban és felforraljuk. Kis habverővel folyamatosan kavarjuk. Ha sűrű lenne kicsit hígítjuk vízzel, majd elzárjuk alatta a lángot.
Érdemes kóstolni közben, hogy saját ízvilágunknak megfelelően alkossuk meg az ízét.
Közben elkészítjük a húst.
A pulykát felszeleteljük, papírtörlővel leitatjuk a vizet, egy kicsit megütögetjük, de nem klopfoljuk ki, majd megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal.
Egy serpenyőbe öntjük az olajat, majd rátesszük a vajat. A pulykamellet paprikás lisztbe forgatjuk és beletesszük a serpenyőbe. Hagyjuk, hogy az egyik oldala megpiruljon kb 2-3 perc alatt, majd megfordítjuk és amikor a másik oldala is megpirult rátesszük egy leheletnyi vizet (egy teáskanállal kb) lefedjük a serpenyőt és így hagyjuk 1-2 percig.
Forrón kínáljuk.
Most a sütőtökös sajtmártással és barna rizzsel.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Hideg téli napon nincs is jobb egy finom sütőtökös sajtmártásnál. Többször készítek, szoktam variálni az ízét, de a gyömbér, a curry szinte kihagyhatatlan belőle. Érdemes kóstolni közben, hogy saját ízvilágunknak megfelelően alkossuk meg az ízét. Tésztával is szoktam kínálni, akkor pirított sütőtökmagot hintek rá.