Pulykaszelet háromsajtos sütőtök mártással recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 4 szelet pulykamellfilé
- 1 ek zabpehelyliszt
- egy kávéskanál pirospaprika
- frissen őrölt bors
- 2 ek olívaolaj
- egy diónyi vaj
A sütőtök mártáshoz:
- kb 20-25 dkg sütőtök
- fél dl 30 %-os tejszín
- egy evőkanál felaprított póréhagyma vagy lilahagyma
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint a fűszerezés,nálam most ezek:
- 3-4 db friss zsályalevél
- csipet curry
- csipet szerecsendió
- csipet gyömbér
- 1 dl zöldségalaplé vagy víz
- 1 evőkanál reszelt parmezán
- 1 ek reszelt sajt
- diónyi kecskesajt
- 1 teáskanál méz vagy édesítő
- só
Elkészítése:
Először a mártást készítjük el.
Az olajat és a vajat egy edényben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a felvágott hagymát és üvegedre dinszteljük.
Hozzáadjuk a feldarabolt sütőtököt, pici mézet, sózzuk majd felengedjük egy kis vízzel vagy zöldségalaplével. A lényeg, hogy a tököt ellepje a folyadék.
Ha megpuhul levesszük a tűzhelyről, beledobjuk a zsályát és a fűszereket, majd összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük a sajtokat a mártásban és felforraljuk. Kis habverővel folyamatosan kavarjuk. Ha sűrű lenne kicsit hígítjuk vízzel, majd elzárjuk alatta a lángot.
Érdemes kóstolni közben, hogy saját ízvilágunknak megfelelően alkossuk meg az ízét.
Közben elkészítjük a húst.
A pulykát felszeleteljük, papírtörlővel leitatjuk a vizet, egy kicsit megütögetjük, de nem klopfoljuk ki, majd megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal.
Egy serpenyőbe öntjük az olajat, majd rátesszük a vajat. A pulykamellet paprikás lisztbe forgatjuk és beletesszük a serpenyőbe. Hagyjuk, hogy az egyik oldala megpiruljon kb 2-3 perc alatt, majd megfordítjuk és amikor a másik oldala is megpirult rátesszük egy leheletnyi vizet (egy teáskanállal kb) lefedjük a serpenyőt és így hagyjuk 1-2 percig.
Forrón kínáljuk.
Most a sütőtökös sajtmártással és barna rizzsel.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Hideg téli napon nincs is jobb egy finom sütőtökös sajtmártásnál. Többször készítek, szoktam variálni az ízét, de a gyömbér, a curry szinte kihagyhatatlan belőle. Érdemes kóstolni közben, hogy saját ízvilágunknak megfelelően alkossuk meg az ízét. Tésztával is szoktam kínálni, akkor pirított sütőtökmagot hintek rá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »