Pulykaszelet háromsajtos sütőtök mártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pulykaszelet háromsajtos sütőtök mártással

Hozzávalók:

  • 4 szelet pulykamellfilé
  • 1 ek zabpehelyliszt
  • egy kávéskanál pirospaprika
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek olívaolaj
  • egy diónyi vaj

A sütőtök mártáshoz:

  • kb 20-25 dkg sütőtök
  • fél dl 30 %-os tejszín
  • egy evőkanál felaprított póréhagyma vagy lilahagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint a fűszerezés,nálam most ezek:
  • 3-4 db friss zsályalevél
  • csipet curry
  • csipet szerecsendió
  • csipet gyömbér
  • 1 dl zöldségalaplé vagy víz
  • 1 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 ek reszelt sajt
  • diónyi kecskesajt
  • 1 teáskanál méz vagy édesítő

Elkészítése:

Először a mártást készítjük el.

Az olajat és a vajat egy edényben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a felvágott hagymát és üvegedre dinszteljük.

Hozzáadjuk a feldarabolt sütőtököt, pici mézet, sózzuk majd felengedjük egy kis vízzel vagy zöldségalaplével. A lényeg, hogy a tököt ellepje a folyadék.

Ha megpuhul levesszük a tűzhelyről, beledobjuk a zsályát és a fűszereket, majd összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük a sajtokat a mártásban és felforraljuk. Kis habverővel folyamatosan kavarjuk. Ha sűrű lenne kicsit hígítjuk vízzel, majd elzárjuk alatta a lángot.

Érdemes kóstolni közben, hogy saját ízvilágunknak megfelelően alkossuk meg az ízét.

Közben elkészítjük a húst.

A pulykát felszeleteljük, papírtörlővel leitatjuk a vizet, egy kicsit megütögetjük, de nem klopfoljuk ki, majd megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal.

Egy serpenyőbe öntjük az olajat, majd rátesszük a vajat. A pulykamellet paprikás lisztbe forgatjuk és beletesszük a serpenyőbe. Hagyjuk, hogy az egyik oldala megpiruljon kb 2-3 perc alatt, majd megfordítjuk és amikor a másik oldala is megpirult rátesszük egy leheletnyi vizet (egy teáskanállal kb) lefedjük a serpenyőt és így hagyjuk 1-2 percig.

Forrón kínáljuk.

Most a sütőtökös sajtmártással és barna rizzsel.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Hideg téli napon nincs is jobb egy finom sütőtökös sajtmártásnál. Többször készítek, szoktam variálni az ízét, de a gyömbér, a curry szinte kihagyhatatlan belőle. Érdemes kóstolni közben, hogy saját ízvilágunknak megfelelően alkossuk meg az ízét. Tésztával is szoktam kínálni, akkor pirított sütőtökmagot hintek rá.