Pulykaragu pite parmezános kelbimbóval recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A hozzávalók négy kis pite elkészítéséhez elegendőek.
A pulykaraguhoz:
- 500 g pulykamell
- 1 nagy vagy 2 kis fej vöröshagyma
- 1 kis szál újhagyma
- 3 ek szőlőmagolaj
- 1,5 ek só
- 2 ek worcester szósz
- 1 tk feketebors
- 1 tk friss, vagy szárított, morzsolt rozmaring
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 300 g barna csiperke gomba
- 1 ek kökény vagy más pirosbogyós lekvár
- 1 tk édes mustár
A pite tésztához:
- 350 g finomliszt
- 140 ml víz
- 110 g sertészsír
- 1 tk só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A parmezános kelbimbóhoz:
- 450 g kelbimbó
- 100 g krémsajt
- 80 g parmezán
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 2 ek szőlőmagolaj
A mártáshoz:
- a ragu megmaradt szaftja
- 50 ml fehérbor
- 50 ml tejszín
- 100 ml tej
- 1 ek rizsliszt
- só és bors ízlés szerint
- 1 tk kökény vagy más pirosbogyós lekvár
- 1 tk worcester szósz
Elkészítése:
A ragu elkészítésével kezdjük. Ehhez apróra vágjuk a vöröshagymákat, az újhagymát és a fokhagymát.
A szőlőmagolajon alacsony hőfokon üvegesre dinszteljük őket egy mély serpenyőben, ezalatt kis kockákra vágjuk a pulykamell filét.
2. A húst is hozzáadjuk a hagymákhoz, sózzuk és kissé lepirítjuk. Felszeleteljük a gombákat is, majd ezt is hozzáadjuk a húshoz. Hozzáadjuk a worchester szószt, a feketeborsot, a lekvárt és az édes mustárt. Addig hagyjuk rotyogni, míg megpuhult a hús és a szaft nagy részét leredukáltuk.
A pite tésztához egy kis lábasba kimérjük a sertészsírt és a vizet és addig melegítjük, míg a zsír teljesen fel nem olvad. Ezalatt egy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót. Hozzáöntjük a meleg zsíros keveréket és fakanállal, majd kézzel enyhén összegyúrjuk.
Négy hőálló csészéhez mérten csészénként egy nagyobb és egy kisebb korongot szúrunk ki a kb 3-4 mm vastagra kinyújtott tésztából.
A nagyobb koronggal kibéleljük a csészét, a tészta széleit túlhajtva a csészén. Beletöltjük a ragu 1/4-ét. Ezután letakarjuk a kisebb koronggal és csipkedő mozdulattal körbemintázzuk a túlhajtott tésztaszélt.
Enyhén felverünk egy tojást és megkenjük vele piték tetejét. 200 °C-on 45 percig sütjük. Ha a mini piték teteje aranybarna, akkor óvatosan kiemelve őket a csészéből, az oldaluk is teljesen átsült, elkészültek.
A kelbimbókat megpucoljuk, majd egy tálban összeforgatjuk a többi, előre összekevert hozzávalóval. Kiterítjük egy tepsire, majd 190 °C-on 30 percig sütjük.
A pulykaragu megmaradt szaftjából mártást készíthetünk. Kissé leredukáljuk, majd ehhez adjuk a fehérbort, aztán a tejszínt és a tejet. Rizsliszttel sűrítjük és hozzáadjuk a fűszereket, ízesítőket.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »