Pulykaragu pite parmezános kelbimbóval recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A hozzávalók négy kis pite elkészítéséhez elegendőek.
A pulykaraguhoz:
- 500 g pulykamell
- 1 nagy vagy 2 kis fej vöröshagyma
- 1 kis szál újhagyma
- 3 ek szőlőmagolaj
- 1,5 ek só
- 2 ek worcester szósz
- 1 tk feketebors
- 1 tk friss, vagy szárított, morzsolt rozmaring
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 300 g barna csiperke gomba
- 1 ek kökény vagy más pirosbogyós lekvár
- 1 tk édes mustár
A pite tésztához:
- 350 g finomliszt
- 140 ml víz
- 110 g sertészsír
- 1 tk só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A parmezános kelbimbóhoz:
- 450 g kelbimbó
- 100 g krémsajt
- 80 g parmezán
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 2 ek szőlőmagolaj
A mártáshoz:
- a ragu megmaradt szaftja
- 50 ml fehérbor
- 50 ml tejszín
- 100 ml tej
- 1 ek rizsliszt
- só és bors ízlés szerint
- 1 tk kökény vagy más pirosbogyós lekvár
- 1 tk worcester szósz
Elkészítése:
A ragu elkészítésével kezdjük. Ehhez apróra vágjuk a vöröshagymákat, az újhagymát és a fokhagymát.
A szőlőmagolajon alacsony hőfokon üvegesre dinszteljük őket egy mély serpenyőben, ezalatt kis kockákra vágjuk a pulykamell filét.
2. A húst is hozzáadjuk a hagymákhoz, sózzuk és kissé lepirítjuk. Felszeleteljük a gombákat is, majd ezt is hozzáadjuk a húshoz. Hozzáadjuk a worchester szószt, a feketeborsot, a lekvárt és az édes mustárt. Addig hagyjuk rotyogni, míg megpuhult a hús és a szaft nagy részét leredukáltuk.
A pite tésztához egy kis lábasba kimérjük a sertészsírt és a vizet és addig melegítjük, míg a zsír teljesen fel nem olvad. Ezalatt egy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót. Hozzáöntjük a meleg zsíros keveréket és fakanállal, majd kézzel enyhén összegyúrjuk.
Négy hőálló csészéhez mérten csészénként egy nagyobb és egy kisebb korongot szúrunk ki a kb 3-4 mm vastagra kinyújtott tésztából.
A nagyobb koronggal kibéleljük a csészét, a tészta széleit túlhajtva a csészén. Beletöltjük a ragu 1/4-ét. Ezután letakarjuk a kisebb koronggal és csipkedő mozdulattal körbemintázzuk a túlhajtott tésztaszélt.
Enyhén felverünk egy tojást és megkenjük vele piték tetejét. 200 °C-on 45 percig sütjük. Ha a mini piték teteje aranybarna, akkor óvatosan kiemelve őket a csészéből, az oldaluk is teljesen átsült, elkészültek.
A kelbimbókat megpucoljuk, majd egy tálban összeforgatjuk a többi, előre összekevert hozzávalóval. Kiterítjük egy tepsire, majd 190 °C-on 30 percig sütjük.
A pulykaragu megmaradt szaftjából mártást készíthetünk. Kissé leredukáljuk, majd ehhez adjuk a fehérbort, aztán a tejszínt és a tejet. Rizsliszttel sűrítjük és hozzáadjuk a fűszereket, ízesítőket.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »