Pulykaragu pite parmezános kelbimbóval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pulykaragu pite parmezános kelbimbóval

Hozzávalók:
A hozzávalók négy kis pite elkészítéséhez elegendőek.

A pulykaraguhoz:

  • 500 g pulykamell
  • 1 nagy vagy 2 kis fej vöröshagyma
  • 1 kis szál újhagyma
  • 3 ek szőlőmagolaj
  • 1,5 ek só
  • 2 ek worcester szósz
  • 1 tk feketebors
  • 1 tk friss, vagy szárított, morzsolt rozmaring
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 300 g barna csiperke gomba
  • 1 ek kökény vagy más pirosbogyós lekvár
  • 1 tk édes mustár

A pite tésztához:

  • 350 g finomliszt
  • 140 ml víz
  • 110 g sertészsír
  • 1 tk só
  • 1 tojás

A parmezános kelbimbóhoz:

  • 450 g kelbimbó
  • 100 g krémsajt
  • 80 g parmezán
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 2 ek szőlőmagolaj

A mártáshoz:

  • a ragu megmaradt szaftja
  • 50 ml fehérbor
  • 50 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 1 ek rizsliszt
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 tk kökény vagy más pirosbogyós lekvár
  • 1 tk worcester szósz

Elkészítése:

A ragu elkészítésével kezdjük. Ehhez apróra vágjuk a vöröshagymákat, az újhagymát és a fokhagymát.

A szőlőmagolajon alacsony hőfokon üvegesre dinszteljük őket egy mély serpenyőben, ezalatt kis kockákra vágjuk a pulykamell filét.

2. A húst is hozzáadjuk a hagymákhoz, sózzuk és kissé lepirítjuk. Felszeleteljük a gombákat is, majd ezt is hozzáadjuk a húshoz. Hozzáadjuk a worchester szószt, a feketeborsot, a lekvárt és az édes mustárt. Addig hagyjuk rotyogni, míg megpuhult a hús és a szaft nagy részét leredukáltuk.

A pite tésztához egy kis lábasba kimérjük a sertészsírt és a vizet és addig melegítjük, míg a zsír teljesen fel nem olvad. Ezalatt egy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót. Hozzáöntjük a meleg zsíros keveréket és fakanállal, majd kézzel enyhén összegyúrjuk.

Négy hőálló csészéhez mérten csészénként egy nagyobb és egy kisebb korongot szúrunk ki a kb 3-4 mm vastagra kinyújtott tésztából.

A nagyobb koronggal kibéleljük a csészét, a tészta széleit túlhajtva a csészén. Beletöltjük a ragu 1/4-ét. Ezután letakarjuk a kisebb koronggal és csipkedő mozdulattal körbemintázzuk a túlhajtott tésztaszélt.

Enyhén felverünk egy tojást és megkenjük vele piték tetejét. 200 °C-on 45 percig sütjük. Ha a mini piték teteje aranybarna, akkor óvatosan kiemelve őket a csészéből, az oldaluk is teljesen átsült, elkészültek.

A kelbimbókat megpucoljuk, majd egy tálban összeforgatjuk a többi, előre összekevert hozzávalóval. Kiterítjük egy tepsire, majd 190 °C-on 30 percig sütjük.

A pulykaragu megmaradt szaftjából mártást készíthetünk. Kissé leredukáljuk, majd ehhez adjuk a fehérbort, aztán a tejszínt és a tejet. Rizsliszttel sűrítjük és hozzáadjuk a fűszereket, ízesítőket.