Pulykahúsos bejgli recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 120 ml tej
- 50 g cukor
- 1 tk só
- 200 g vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 12 g friss élesztő
Töltelékhez:
- 1 kg darált pulykahús
- kevés olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 4 db szegfűszeg
- 1 babérlevél
- fél tk oregánó
- 1 kk római kömény
- 1/2 kk őrölt koriander mag
- pici fahéj
- 1 ek méz
- só
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt a tejjel a szokásos módon felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz keverve kidagasztjuk. 3 részre osztjuk és letakarva hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten kb fél órát.
Közben a felaprított hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a darált húst és átpirítjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és felöntjük pici vízzel, csak annyival hogy oda ne kapjon. Lassan megfőzzük míg a leve el nem párolog és a hús nagyjából kész nem lesz (kb fél-3/4 óra).
Félretesszük hűlni, majd kiszedjük belőle a babérlevelet és a szegfűszeget.
Elővesszük a tésztát és egyenként kinyújtjuk. Mindegyik tészta oldalát kb ujjnyira behajtjuk hogy ne szökjön ki a töltelék. Elosztjuk rajta a tölteléket, feltekerjük, majd mindegyik tetejét megkenjük tojássárgájával és így hagyjuk pihenni fél órát.
Átkenjük a tojásfehérjével is és így is hagyjuk még fél órát. A tetejüket villával 2-3 helyen megszurkáljuk, hogy ne repedjen meg a tészta sütés közben.
180 fokon 25 perc alatt készre sütjük.