Pikáns házi csirkemellsonka recept
Hozzávalók:
- 35 dkg csirkemell
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 púpos mk só
- 2-3 csipet őrölt bors
- 1 csapott mk fűszerpaprika
Kenéshez:
- 1-2 ek olívaolaj
- 2 tk gyros fűszerkeverék
- csipet só
Elkészítése:
A csirkemellet megtisztítom, megmosom, papírtörlőn leitatom róla a vizet. Kisebb darabokra vágom, majd aprítógépben, két részletben pépesítem.
A fokhagymát meghámozom, fokhagymanyomóval a húsos masszához nyomom vagy belereszelem. A csirkemellet meghintem a fűszerekkel és egy evőkanál segítségével nagyon alaposan eldolgozom.
Folpackra helyezem a keveréket. Szorosan ráhajtom a fóliát alulról és felülről, majd a két oldalt lelógó rész segítségével formára hengergetem (úgy fest, akárcsak egy hatalmas szaloncukor. Hogy ne tudjon belefolyni a víz, a biztonság kedvéért duplán fóliázom, a második réteg széleit csomózom. Annyi hideg vízben, amennyi ellepi, fedő alatt felforralom.
Amikor már lobog a víz, a lángot a legalacsonyabbra állítom, így főzöm, továbbra is fedő alatt 35 percen keresztül.
A főzési idő letelte után 15 percig jéghideg vízben hűtöm.
Az olajat a fűszerkeverékkel elkeverem.
A kihűlt sonkát kicsomagolom a fóliából, és egy ecset segítségével minden oldalát gondosan bekenem a fűszeres olajjal.
Folpack vagy alufólia alatt minimum két órán át hűtőszekrényben pihentetem, ezután már szépen szeletelhető, fogyasztható a saját készítésű csirkemellsonka.