Pikáns házi csirkemellsonka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 35 dkg csirkemell
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos mk só
  • 2-3 csipet őrölt bors
  • 1 csapott mk fűszerpaprika

Kenéshez:

  • 1-2 ek olívaolaj
  • 2 tk gyros fűszerkeverék
  • csipet só

Elkészítése:

A csirkemellet megtisztítom, megmosom, papírtörlőn leitatom róla a vizet. Kisebb darabokra vágom, majd aprítógépben, két részletben pépesítem.

A fokhagymát meghámozom, fokhagymanyomóval a húsos masszához nyomom vagy belereszelem. A csirkemellet meghintem a fűszerekkel és egy evőkanál segítségével nagyon alaposan eldolgozom.

Folpackra helyezem a keveréket. Szorosan ráhajtom a fóliát alulról és felülről, majd a két oldalt lelógó rész segítségével formára hengergetem (úgy fest, akárcsak egy hatalmas szaloncukor. Hogy ne tudjon belefolyni a víz, a biztonság kedvéért duplán fóliázom, a második réteg széleit csomózom. Annyi hideg vízben, amennyi ellepi, fedő alatt felforralom.

Amikor már lobog a víz, a lángot a legalacsonyabbra állítom, így főzöm, továbbra is fedő alatt 35 percen keresztül.

A főzési idő letelte után 15 percig jéghideg vízben hűtöm.

Az olajat a fűszerkeverékkel elkeverem.

A kihűlt sonkát kicsomagolom a fóliából, és egy ecset segítségével minden oldalát gondosan bekenem a fűszeres olajjal.

Folpack vagy alufólia alatt minimum két órán át hűtőszekrényben pihentetem, ezután már szépen szeletelhető, fogyasztható a saját készítésű csirkemellsonka.