Paradicsomos húsgombóc recept

Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
- 25 dkg darált pulykahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek rizs
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 mk só
- 2 mk fűszerpaprika
- 1 mk ételízesítő
- csipet bors
- víz
- zöldségleves kocka
A mártáshoz:
- 4 ek étolaj
- 3 ek liszt
- 1 l paradicsomlé
- 1 dl víz
- csipet só
- ízlés szerint cukor
A főtt krumplihoz:
- 2 nagyobb krumpli
- víz
- só
Elkészítése:
A darált húst, a rizst (nem kell főzni), a tojást, a sót, a fűszerpaprikát, az ételízesítőt és a borsot egy edénybe teszem. A fokhagymát megtisztítom és fokhagymanyomón átnyomva a többi hozzávalóhoz adom.
A tojást külön bögrében vagy kis tálkában ütöm fel, hogyha véletlen romlott lenne, ne kelljen minden alapanyagot kidobni.
Kézzel nagyon alaposan összegyúrom. Egy közepes lábast körülbelül háromnegyedig töltök vízzel, beledobok egy zöldségleves kockát és felforralom. Amikor a víz már lobog, a húsos masszából nedves kézzel pingpong labda nagyságú golyókat formálok, majd óvatosan a forró vízbe szedem őket. Ekkor már csak kis lángon “gyöngyöztetem” a vizet.
Nem kell aggódni, ha túl puhának találjuk a gombócokat, egy-két perc alatt összeállva, 30 perc főzés után kitűnő állagúak lesznek.
Közben elkészítem a mártást. Ehhez egy, az előzőtől nagyobb lábasban felmelegítem az olajat. Rászórom a lisztet és kézi habverő segítségével, gyors mozdulatokkal keverve, 1-2 percig pirítom a rántást, majd a paradicsomlevet kisebb részletekben hozzáadva, továbbra is folyamatosan kevergetve, csomómentes mártást készítek.
A vizet érdemes először a paradicsomleves palackba önteni, jól összerázni, ezután adni a mártáshoz, így minden csepp zöldséglevet fel tudunk használni.
Sóval, cukorral ízesítem az öntetet. Miután egyet forr leveszem a tűzről.
A készre főtt gombócokat a szószba szedem és alaposan megforgatom.
A krumplikat megtisztítom, megmosom, tetszőleges kockákra vágom, majd bő, sós vízben puhára főzöm.
A gombócokat a főtt burgonyával vagy puha kenyérrel tálalom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »