Paradicsomos húsgombóc recept

Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
- 25 dkg darált pulykahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek rizs
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 mk só
- 2 mk fűszerpaprika
- 1 mk ételízesítő
- csipet bors
- víz
- zöldségleves kocka
A mártáshoz:
- 4 ek étolaj
- 3 ek liszt
- 1 l paradicsomlé
- 1 dl víz
- csipet só
- ízlés szerint cukor
A főtt krumplihoz:
- 2 nagyobb krumpli
- víz
- só
Elkészítése:
A darált húst, a rizst (nem kell főzni), a tojást, a sót, a fűszerpaprikát, az ételízesítőt és a borsot egy edénybe teszem. A fokhagymát megtisztítom és fokhagymanyomón átnyomva a többi hozzávalóhoz adom.
A tojást külön bögrében vagy kis tálkában ütöm fel, hogyha véletlen romlott lenne, ne kelljen minden alapanyagot kidobni.
Kézzel nagyon alaposan összegyúrom. Egy közepes lábast körülbelül háromnegyedig töltök vízzel, beledobok egy zöldségleves kockát és felforralom. Amikor a víz már lobog, a húsos masszából nedves kézzel pingpong labda nagyságú golyókat formálok, majd óvatosan a forró vízbe szedem őket. Ekkor már csak kis lángon “gyöngyöztetem” a vizet.
Nem kell aggódni, ha túl puhának találjuk a gombócokat, egy-két perc alatt összeállva, 30 perc főzés után kitűnő állagúak lesznek.
Közben elkészítem a mártást. Ehhez egy, az előzőtől nagyobb lábasban felmelegítem az olajat. Rászórom a lisztet és kézi habverő segítségével, gyors mozdulatokkal keverve, 1-2 percig pirítom a rántást, majd a paradicsomlevet kisebb részletekben hozzáadva, továbbra is folyamatosan kevergetve, csomómentes mártást készítek.
A vizet érdemes először a paradicsomleves palackba önteni, jól összerázni, ezután adni a mártáshoz, így minden csepp zöldséglevet fel tudunk használni.
Sóval, cukorral ízesítem az öntetet. Miután egyet forr leveszem a tűzről.
A készre főtt gombócokat a szószba szedem és alaposan megforgatom.
A krumplikat megtisztítom, megmosom, tetszőleges kockákra vágom, majd bő, sós vízben puhára főzöm.
A gombócokat a főtt burgonyával vagy puha kenyérrel tálalom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »