Paradicsomos húsgombóc recept
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
- 25 dkg darált pulykahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek rizs
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 mk só
- 2 mk fűszerpaprika
- 1 mk ételízesítő
- csipet bors
- víz
- zöldségleves kocka
A mártáshoz:
- 4 ek étolaj
- 3 ek liszt
- 1 l paradicsomlé
- 1 dl víz
- csipet só
- ízlés szerint cukor
A főtt krumplihoz:
- 2 nagyobb krumpli
- víz
- só
Elkészítése:
A darált húst, a rizst (nem kell főzni), a tojást, a sót, a fűszerpaprikát, az ételízesítőt és a borsot egy edénybe teszem. A fokhagymát megtisztítom és fokhagymanyomón átnyomva a többi hozzávalóhoz adom.
A tojást külön bögrében vagy kis tálkában ütöm fel, hogyha véletlen romlott lenne, ne kelljen minden alapanyagot kidobni.
Kézzel nagyon alaposan összegyúrom. Egy közepes lábast körülbelül háromnegyedig töltök vízzel, beledobok egy zöldségleves kockát és felforralom. Amikor a víz már lobog, a húsos masszából nedves kézzel pingpong labda nagyságú golyókat formálok, majd óvatosan a forró vízbe szedem őket. Ekkor már csak kis lángon “gyöngyöztetem” a vizet.
Nem kell aggódni, ha túl puhának találjuk a gombócokat, egy-két perc alatt összeállva, 30 perc főzés után kitűnő állagúak lesznek.
Közben elkészítem a mártást. Ehhez egy, az előzőtől nagyobb lábasban felmelegítem az olajat. Rászórom a lisztet és kézi habverő segítségével, gyors mozdulatokkal keverve, 1-2 percig pirítom a rántást, majd a paradicsomlevet kisebb részletekben hozzáadva, továbbra is folyamatosan kevergetve, csomómentes mártást készítek.
A vizet érdemes először a paradicsomleves palackba önteni, jól összerázni, ezután adni a mártáshoz, így minden csepp zöldséglevet fel tudunk használni.
Sóval, cukorral ízesítem az öntetet. Miután egyet forr leveszem a tűzről.
A készre főtt gombócokat a szószba szedem és alaposan megforgatom.
A krumplikat megtisztítom, megmosom, tetszőleges kockákra vágom, majd bő, sós vízben puhára főzöm.
A gombócokat a főtt burgonyával vagy puha kenyérrel tálalom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »









