Kakaspörkölt bográcsban recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg kakas (házi)
- 3 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 nagy ek zsír
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 tk só
- 1 kk őröltbors
- 1 kk morzsolt majoránna
- 2 babérlevél
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 tv paprika
- 2 paradicsom
- ízlés szerint cseresznyepaprika
- 1/2 kg tarhonya
- 3 ek olaj
Elkészítése:
A pörköltet szép, sárga háztáji baromfiból a legjobb készíteni. A mellét és a combokat mi most fokhagymával és füstölt szalonnával spékelve, jól átfűszerezve sütni tettük félre, a többi alkatrészéből egy ragacsos pörkölt készült!
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a bográcsba téve 3-4 perc alatt a zsíron megfuttatjuk. A tűzről félrehúzva beletesszük a fűszerpaprikát, a húst, a fűszereket, a zúzott fokhagymát és miután átkevertük, visszatesszük a lángra.
Forrástól számítva 5-6 percet hagyjuk forrni egyet, ezután felöntjük a vörösborral és annyi vízzel, hogy épp csak ellepje.
A paprikát és a paradicsomot (vagy ennek hiányában 3 ek jóféle házi lecsót) is beletesszük és addig főzzük a pörköltet, amíg a húsok megpuhulnak.
Az elfőtt levét időnként vízzel pótoljuk. A főzés vége felé beletesszük a cseresznyepaprikákat ügyelve, hogy ne főjenek szét!
A körethöz a tarhonyát az olajon szép világosbarnára pirítjuk, felöntjük vízzel, beleteszünk 1 kk sót és lassú lángon puhulásig főzzük.
A végén leszűrjük, egyszer hideg vízzel átöblítjük, majd ismét szűrjük, csepegtetjük és egy tálba téve fogyasztásig lefedve tartjuk!
Jó étvágyat kívánok!