Kakaspörkölt bográcsban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 kg kakas (házi)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy ek zsír
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 1 tk só
  • 1 kk őröltbors
  • 1 kk morzsolt majoránna
  • 2 babérlevél
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 tv paprika
  • 2 paradicsom
  • ízlés szerint cseresznyepaprika
  • 1/2 kg tarhonya
  • 3 ek olaj

Elkészítése:

A pörköltet szép, sárga háztáji baromfiból a legjobb készíteni. A mellét és a combokat mi most fokhagymával és füstölt szalonnával spékelve, jól átfűszerezve sütni tettük félre, a többi alkatrészéből egy ragacsos pörkölt készült!

A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a bográcsba téve 3-4 perc alatt a zsíron megfuttatjuk. A tűzről félrehúzva beletesszük a fűszerpaprikát, a húst, a fűszereket, a zúzott fokhagymát és miután átkevertük, visszatesszük a lángra.

Forrástól számítva 5-6 percet hagyjuk forrni egyet, ezután felöntjük a vörösborral és annyi vízzel, hogy épp csak ellepje.

A paprikát és a paradicsomot (vagy ennek hiányában 3 ek jóféle házi lecsót) is beletesszük és addig főzzük a pörköltet, amíg a húsok megpuhulnak.

Az elfőtt levét időnként vízzel pótoljuk. A főzés vége felé beletesszük a cseresznyepaprikákat ügyelve, hogy ne főjenek szét!

A körethöz a tarhonyát az olajon szép világosbarnára pirítjuk, felöntjük vízzel, beleteszünk 1 kk sót és lassú lángon puhulásig főzzük.

A végén leszűrjük, egyszer hideg vízzel átöblítjük, majd ismét szűrjük, csepegtetjük és egy tálba téve fogyasztásig lefedve tartjuk!

Jó étvágyat kívánok!