Sült kacsamell habos burgonyapürével recept
Hozzávalók a kacsamellhez:
- 2 kacsamellfilé bőrrel
- só
- bors
A habos burgonyapüréhez:
- 1 kg krumpli
- 20-25 dkg vaj
- tej
- só
- szerecsendió
Elkészítése:
A kacsamell bőrét hidegen beirdaljuk egy éles késsel, ügyelve rá, hogy csak a bőrt vágjuk át, a húsba ne metsszünk bele. Hagyjuk a húst szobahőmérsékleten picit felmelegedni. Egy száraz serpenyőt közben felforrósítunk. A kacsamell mindkét oldalát enyhén megborsozzuk. Bőrös felével lefelé tesszük a forró serpenyőbe, ahol a saját zsírján kezdjük el sütni. Oldalanként 3-4 percig sütjük vastagságtól függően, amíg szép aranybarna kérget kap.
Sütés után a kacsamellet 5 percig pihenni hagyjuk, hogy a nedvek egyenletesen eloszoljanak. Tálalás előtt sóval meghintjük, majd vékony szeletekre vágjuk.
A burgonyapüré elkészítése
A burgonyapüréhez a megpucolt és kockákra vágott burgonyát sós vízben feltesszük főni. Vigyázzunk, mert főzés közben a víz felhabozhat, ezért néha óvatosan megkeverjük. Amikor a krumpli puhára főtt, leszűrjük, és krumplinyomóval alaposan összetörjük. A forró burgonyához hozzáadjuk a vajat, amely a krumpli melegétől könnyen elolvad. Hogy a püré igazán lágy legyen, tejet is öntünk hozzá, amíg elérjük a kívánt állagot.
A pürét megkóstoljuk, majd szükség szerint sózzuk és ízlés szerint reszelünk bele egy kis szerecsendiót. Alaposan elkeverjük, hogy sima, habos állagú legyen.
A kacsamellet a habos burgonyapürével tálaljuk, a hús ízletes szaftja remekül kiegészíti a lágy köretet.