Fehérboros kacsasült recept
Hozzávalók:
- 1 db pecsenyekacsa
- só
- fél üveg száraz fehérbor
Elkészítése:
A tisztított, megmosott kacsát kívül-belül megsózzuk, majd a kacsasütő edénybe helyezzük, mellkasával felfelé. Kevés vizet öntünk alá, és lefedve 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Az első egy órában a gőzben megpuhul a hús. Közben időnként ellenőrizzük a kacsát, és a kisült zsírral locsoljuk meg a tetejét. Ha a hús még nem elég puha, visszatesszük a sütőbe a tetejét visszahelyezve.
Amikor a hús már megpuhult, levesszük az edény fedelét, és fehérborral locsoljuk meg a kacsát. Tovább sütjük, 10 percenként újabb adag fehérbort öntve rá, egészen addig, amíg fél üvegnyi bor el nem fogy. Ha a bort kihagynánk, akkor a szafttal locsoljuk a kacsát, így is szép pirosra sül, és nem szárad ki. A locsolgatás minden húsnál segít a ropogós bőr elérésében. Ha van grill fokozat, közepes beállításon pár perc alatt még ropogósabbá piríthatjuk.
A kacsát habos krumplipürével és párolt lilakáposztával tálaljuk. Ízlés szerint meg is tölthetjük aszalt gyümölcsökkel, almával vagy naranccsal. Ha friss fűszernövényeket használunk, a sütés vége felé adjuk hozzá, hogy ne égjenek meg.